Aleksandar Protić, profesor na studijskom programu Modni dizajn na Univerzitetu Metropolitan i ove godine predstavio je svoju novu kolekciju na Lisabonskom Fashion Week-u.

 

U pitanju je modna kolekcija za jesen / zimu 2021/22 godine, kojom Protić želi da podstakne razigranost, lepršavost i lucidnost pri odevanju. Pažljivim odabirom boja, materijala i originalinim formama krojeva, on poručuje da je žena snažna, moćna, ujedno negujući njenu ženstvenost i individualnost.

 

Professor Protić želi da, pre svega, izazove emociju razigranosti, nepobedivosti i snage žene. Ova želja je podstaknuta upravo situacijom, odnosno “balonom” izazvanom okolnostima u kojoj se našao svet. Protić uprkos svemu čini ženu snažnom da izdrži nametnute okolosti u kojima se našla. Zatvorenost, samoća, nisu ni njen, a ni Protićev izbor, već naprotiv izazov. On joj daje mogućnost izbora, od odabira materijala ( somot, svila, teksas lan, likra…), do odabira boja ( bela, plava, crna, zlatna…) do mogućnosti pravljenja kombinacija i davanja ličnog pečata. Ima li u modi većeg i lepšeg izazova za od toga?

 

Zahvaljujući tome ona može biti otmena, opuštena, provokativna i nadasve lepa.

 

Čestitamo profesoru Protiću na određenoj dozi hrabrosti koju je ispoljio ovom kolekcijom. On je njome ženu stavio iznad svih okolnosti koje su je pritisle i učinio je heroinom ovog vremena i time joj dao vetar u leđa da životu doda malo začina i tako popravi ukus stvarnosti.