Profesor modnog dizajna Aleksandar Protić kreirao kostime za spektakularnu predstavu savremenog plesa ‘A Folia’ u Nacionalnoj Operi Lorraine

Profesor modnog dizajna Aleksandar Protić kreirao kostime za spektakularnu predstavu savremenog plesa ‘A Folia’ u Nacionalnoj Operi Lorraine

14.03.2024.

Profesor Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, na studijskom programu Modni dizajne i kostimograf, Aleksandar Protić, je kreirao kostime za predstavu savremenog plesa „A Folia“, koja je premijerno izvedena 07. marta 2024. u Nacionalnoj Operi Lorraine u francuskom gradu Nansi.

 

Profesor Protić je istakao da je njegova uloga u kompaniji baleta Loren (CCN-Ballet de Lorraine) – za koju je kreirao kostime za ceo ansambl, rezultat dugogodišnje saradnje sa jednim od internacionalno najistaknutijih portugalskih koreografa mlađe generacije, Markom da Silva Fereirom.

 

Predstava „A Folia“ autora Fereire, koja je trenutno na repertoaru Nacionalne Opere Loren, koja datira još od 1758. godine, a posećuje je veliki broj gledalaca svih uzrasta i turista, će imati još tri izvođenja pre nego što krene na turneju.

 

Profesor Protić, koji već 25 godina živi i radi između Beograda i Lisabona, gde redovno predstavlja svoje kolekcije na lisabonskoj nedelji mode, ističe da Fereira svojom koreografijom „A Folia“ prikazuje neobične elemente folije – originalnog, razigranog oblika portugalskog etno plesa iz 15. veka koji su prvobitno izvodili pastiri. Takođe, profesor Protić naglašava da Fereira pronalazi paralelu između ovog plesa i atmosfere noćnih klubova današnjice.

 

Profesor Protić sarađuje sa Markom Da Silva Fereirom od 2020. godine, kada je radio kostime za njegovu predstavu „Corpos de Baile“ (Tela plesa) za Nacionalni balet Portugala. Pored toga, njihova saradnja obuhvata i predstave poput „Fantasie Minor“ francuskog koreografskog nacionalnog centra „Caen“ i „Carcaça“, koja je premijerno izvedena u gradskom pozorištu Campo Alegre u Portu, u oktobru 2022. godine, tokom svetske turneje.

 

Pored toga što je istaknuti profesor modnog dizajna na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, profesor Protić već duže od dve decenije sarađuje sa većinom najistaknutijih portugalskih koreografa, kako mlađe tako i starije generacije. Profesor Protić je, zbog svog dugogodišnjeg iskustva, doprineo unapređenju načina studiranja modnog dizajna, uvodeći novine, a po ugledu na internacionalne škole dizajna na kojima je i sam imao priliku da studira i predaje.