Kako je prošla još jedna Lisabonska nedelja mode, najbolje govore modni novinari i kritičari, koji su sa najvećim pohvalama pozdravili održanu reviju profesora Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti, Aleksandra Protića.

 

Profesor Aleksandar Protić je predstavio šaroliku i nesvakidašnju kolekciju za proleće/leto 2020., kako kaže inspirisanu impresijama iz detinjstva – o odevanju, ličnostima i jedinstvenošću. Materijali koji su dominirali na modelima su bili od  lana, pamuka, svile, ali i drugih, različitih mešavina. Boje koje su bile zastupljene i vladale pistom, su išle od nezaobilazne bele, plave, žute, naranđžasta i crne.

 

Spektakularnu reviju profesora Protića za proleće/leto 2020. je opisao i modni novinar, Philippe Pourhashemi za portal – A shaded view on fashion by Diane: „Jedan od majstora konstrukcije lisabonskog Fashion Week-a, A.Protić, istražio je odevni paradoks i kontradikcije za sledeću sezonu i pomirujući suprotne žanrove došao do hibridnih odevnih predmeta koji su zadržali nosivost i privlačnost. Dizajner je u mislima imao futurizam, korisnost i romantizam koje je povezao svojim već poznatim i karakterističnim drapiranjem i upečatljivim kosim krojenjem. Protić može da radi sa belom veštačkom kožom i da joj da fluidnost i lakoću ili da obradi jednostavni karo u asimetrične šik haljine obrađene karnerima. Koliko god bila kompleksna konstrukcija modela, uvek je prisutan stav i samopouzdanje žene za koju kreira što je čini da bude jasna i in „charge“. Ideja dizajnera o futurizmu je jasna kroz izbor čisto bele boje, koja je dominirala kolekcijom, ali je isto tako koristio jarke boje, kao akcenat kojim je dao dinamičnost silueti, kao što su naranđžasta, žuta i plava“.

 

Čestitamo profesoru Protiću na još jednoj sjajnoj reviji, u okviru koje nam uvek prikaže nešto novo, drugačije i koji sa sigurnošću inspiriše svoje studente Modnog dizajna Univerziteta Metropolitan.