„Preplitanja“ – Noć muzeja na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i Nišu

„Preplitanja“ – Noć muzeja na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i Nišu

23.05.2017.

Subota 20. maj sa početkom od 17h, bila je rezervisana za ovogodišnju Noć muzeja na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu i Nišu. UM se prvi put predstavio na jednom kulturnom događaju kao što je Noć muzeja i oduševio sve prisutne svojim šarolikim programom na kome su radili profesori i studenti sa Fakulteta digitalnih umetnosti.

 

Beogradski UM je izabrao temu pod nazivom „Preplitanja“ Umetnost i gimnastika u Beogradu (kraj XIX – početak XX veka). Predstavljena je sinhronizacija radova i dela poznatog slikara Steve Todorovića, koji je pored umetničkog dela bio aktivan i u sportu i stvaranju Sokolskog društva iz 1857. godine. UM je za Noć muzeja predstavljao slogan – Kupalište ponovo radi!

 

Pored mnogobrojnih radova koji su predstavili retrospektivu nekog drugog vremena, posetioci su bili u prilici da vide kroz VR naočare drugu dimenziju, koje su nam za ovu priliku omogućili Digital Mind – 360′ video i animaciju na kojoj je radio profesor Petar Stamenković zajedno sa studentima. Takođe i „Cmiklo“ izum studenata sa FDU-a, gde su posetioci pravili svoju sliku uz pomoć stare, razmontirane bicikle i boja. Studentkinja četvrte godine Modnog dizajna, Ivana Vorguca  je predstavila svoj drugoplasirani rad sa Belgrade Fashion Week-a – Prepleti imaginacije kroz modnu harmoniju kontrasta, koji je upotpunjen fenomenalnim videom Koste Đurakovića, scenskim pokretom Dejana Kolarova i muzikom Jovana Marića.

 

Poslovno-obrazovni centar u Nišu je predstavio temu „Preplitanja“ Medijana-Metropolitan ART, gde su studenti sa svojim mentorima posetioce vodili kroz evoluciju u toku koje se kamene kockice pretvaraju u piksele i 3D objekte. Bili su predstavljeni i radovi studenata rađeni tehnikom geometrijskog kolaža – pikselizacija, po uzoru na tradicionalne mozaike sa arheološkog nalazišta Medijana koji je bio glavna tema za UM u Nišu. Pored mnogobrojnih posetilaca univerzitet u Nišu je posetila i kustos arheološkog nalazišta Medijana, Vesna Crnoglavac koja je ponudila saradnju studentima, da izlože svoje radove u muzeju Medijana pored primera na osnovu kojih su urađeni radovi za Noć muzeja, čime je ukazana velika čast Univerzitetu Metropolitan.

 

Od 15. do 19. juna 2017. godine, održaće se i Godišnja izložba radova studenata sa Fakulteta digitalnih umetnosti iz Beograda i Niša, tako da nas očekuje još jedna kreativna i nezaboravna izložba.

 

Pogeldajte fotografije i kako je protekla Noć muzeja na UM-u u Beogradu i Nišu:

 

Video: Nikola Vesić

 

Video: Kosta Đuraković / Scenski pokreti: Dejan Kolarov / Muzika: Jovan Marić