Univerzitet Metropolitan je podržao trodnevnu obuku za razvoj preduzetničkih i digitalnih veština učenica prvog i drugog razreda srednjih škola, koja je održana u Beogradu od 01 do 03. juna i Nišu od 21. do 23. juna 2019. godine, a pod organizacijom Dostignuća Mladih u Srbiji. Obuka je realizovana u okviru međunarodnog projekta koji obuhvata Srbiju, Bugarsku, Rumuniju, Litvaniju i Grčku, uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology – EIT).

 

Obuku su pohađale 43 učenice iz sledećih gradova: Beograd (Računarska gimnazija), Mladenovac (Tehnička škola i Gimnazija), Lazarevac (Tehnička škola „Kolubara“), Niš (Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“, Gimnazija „9. maj“, Gimnazija „Stevan Sremac“ i Elektrotehnička škola „Mija Stanimirović“) i Svrljig (Stručna škola „Dušan Trivunac Dragoš“).

 

Kombinujući preduzetnička znanja sa veštinama programiranja, obuka se prva dva dana zasnivala na timskom radu, prezentacionim veštinama, rešavanju problema i izučavanju održivih poslovnih modela kroz primere mobilnih aplikacija. Obuku su vodile Ljubica Bojović i Ana Jujević iz Kid Hub-a, a motivaciona predavanja održale su Tamara Zidar (preduzetnica koja pravi Nani Zani – drvene ogrlice za mame i bebe) i Anđela Kocić (programerka koja je napravila HearO Glasses – naočare sa senzorima za pomoć gluvima u saobraćaju). Učesnice su nakon obuke i predavanja razvijale svoje mobilne aplikacije, koje su trećeg dana predstavile stručnom žiriju u sastavu:
 

  • Beograd: Jelena Virijević (Ernst & Young), Sanja Šunjevarić (Univerzitet Metropolitan i Alumni Club Dostignuća mladih) i Tijana Petrović (Kid Hub)
  • Niš: Nenad Stojanović (Deli prostor), Milica Mladenović (Univerzitet Metropolitan) i Nemanja Glavinić (Dostignuća mladih)

 

Po odluci žirija, pobednički timovi su bili:
 

  • Beograd – tim NRNRD – aplikacija koja pruža rešenje za učenje praktičnih veština kroz e-learning sistem
  • Niš – tim TAMS – aplikacija koja pomaže deci do 7 godina da steknu predškoska znanja na zabavan način kroz interaktivnu igru

 

Čestitamo svim srednjoškolkama na uspešno usvojenim preduzetničkim i digitalnim veštinama, kao i na sjajnim aplikacijama razvijenim za samo tri dana. U nastavku veoma uspešne višegodišnje saradnje sa organizacijom Dostignuća Mladih u Srbiji prilikom održavanja regionalnih takmičenja srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“, Univerzitet Metropolitan će podržavati i buduće inicijative koje podstiču razvoj preduzetničkih veština srednjoškolaca.