U okviru TEMPUS projekta na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu biće realizovana letnja škola „VisMath“ u periodu od 13. jula do 26. jula. Projekat ima za cilj da prikaže zanijmljive i korisne strane nauke i umetnosti, kao i na koji način je moguće povezati ove dve stvari.

U okviru sportsko rekreativnog centra „25. maj“, na kojem je lociran Univerzitet Metropolitan, 19.  jula od 15h do 19h održaće se manifestacija „Family day“ koji će u sklopu projekta organizovati otvorene radionice za sve uzraste. Dan pun zanimljivih aktivnosti pružiće jedinstveni doživljaj ljubiteljima nauke i umetnosti.

 

15.00: Laslo Voros, Mađarska, arhitekta. Specijalista u korišćenju u svetu popularnog Zoomtool –a , praviće 5m visoku strukturu baziranu na DNA strukturi.

 

16.00:  Dirk  Huylebrouck, Belgija, matematičar . Uz pomoć posetioca napraviće  veliku  Sierpinski strukturu uz pomoć  balona  kao i fraktalno drvo.

 

17.00: Rinus Roelofs , Holandija, skulptor. Specijalista je u oblasti  umetnosti baziranoj na matematici. Zajedno posetiocima, izgradiće tzv. Leonardovu kupolu od 1200 drvenih delova dimenzija 7×7 metara.

 

18.00: Slavik Jablan, Srbija, matematičar. Ekspert u teoriji čvorova koji se već godinama bavi i vizuelnom matematikom. Prikazaće kako se pravi lavirint tipa slagalice od modula –pločica, po kome možete da se krećete.

 

Paralelno sa ovim dešavanjima neprekidno će se odvijati radionice vezane za vizuelnu matematiku. U okviru radionica prisutni će moći da dobiju odgovore na pitanja kako se pravi origami nakit, kako mogu da se iskoriste Op-tajlovi za konstrukciju različitih  ornamenata, kako se prave poliedarske strukture, slagalice, na koji način je moguće napraviti vizuelnu iluziju kocke koristeći 2D sliku (inspirisanu mozaičkim pločicama na trgu Nikole Pašića u Beogradu), kako se čitataju i pišu skrivene poruke uz pomoć ogledala, na koji način se prave umetnički radovi bazirani na geometrijskim oblicima, kako se povezuje analitička geometrija sa  geometrijskijskim slikama napravljanim od konca, kakve veze ima pletenje sa matematikom, kako se prave magični kvadrati i kakve sve to ima veze sa melanholijom.

 

Prisustvo „Family day“ 19. jula je otvoreno za sve zainteresovane posetioce, pozivamo Vas da posetite događaj koji je otvorenog karaktera i dostupan svima.