Ideja učenika iz Lazarevca o plasiranju softvera koji bi predstavljao inteligentnog ličnog asistenta i pomagao deci pri učenju u online okruženju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca iz beogradskih opština u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“, pod mentorstvom studenta završne godine Fakulteta za menadžment, Lukom Tešićem.

 

Takmičenje je okupilo učenike iz 15 srednjih škola, a timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja će unaprediti online učenje. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija, gde je bila i profesorka UM iz Niša, sa Fakulteta za menadžment, Marija Milojić Stanojević.

 

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici Tehničke škole Kolubara iz Lazarevca – Stefan Ignjatović, Filip Milovanović, Kristina Nikolić, Zorana Milanović i Kosta Pavlović. Profesori nisu roboti koji su dostupni na mreži 24/7. Međutim, naš softver jeste. Kako bi olakšali rad i nastavnika koji su pretrpani i preopterećeni, a i nama pružili još kvalitetnije obrazovanje i pojašnjenje svih nedoumica vezanih za nastavnu jedinicu došli smo na ovu ideju. Ne zamenjujemo nastavnike koji rade svoj posao, jer „živa reč je ipak živa reč“, već im pružamo pomoć u vidu „inteligentnog ličnog asistenta“, objašnjavaju članovi pobedničkog tima.

 

Drugo mesto je osvojio tim „United School“ iz Četvrte beogradske gimnazije, gde je mentor bila Andrea Vukomanov, Marketing menadžer Univerziteta Metropolitan iz Beograda,  dok je treće mesto pripalo timu „EduBook“ koga su činili učenici Gimnazije iz Mladenovca. Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

 

Takmičenje „Poslovni izazov“ je pokrenuto pre dvanaest godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku svake školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

 

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta, UniCredit banke, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, kompanije Oracle i Univerziteta Metropolitan.

 

Pored prvoplasiranih srednjoškolaca, gde je 1. i 2. mesto pripalo timovima pod mentorstvom predstavnika sa Metropolitana, takođe mentori su bili i: Ivana Petrović (Marketing menadžer UM-a iz Niša), Pavle Mitić (student FAM-a iz Niša), Anja Marković (studentkinja FAM-a iz Niša), Mina Ilić (diplomac FAM-a), Dunja Moldvai (studentkinja FAM-a iz Beograda), Sara Broćić (stipendistkinja FAM-a iz Beograda) i Andrija Anđelković (student FAM-a iz Beograda).