Studenti grafičkog i modnog dizajna su u okviru predmeta Istorija umetnosti posetili izložbu stalne postavke Muzeja srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

 

 

Haljina kneza Lazara

 

Posebnu pažnju izazvala je haljina (ogrtač) kneza Lazara načinjena prije 1389. godine. Na njoj se nalaze heraldički znaci, lavovi u dvostrukom žakar-tkanju, a šlem sa volovskim rogovima stavljen je na dugme urađeno tehnikom emajla. Ovaj heraldički znak je zastupljen na novcu i pečatima kneza Lazara. Haljina je original i na njoj se nalazi samo jedno ovakvo dugme.

 

muzej_19

 

Jefimijna Pohvala knezu Lazaru

 

Jedan od najznačajnijih artefakata,  Jefimijna Pohvala knezu Lazaru,čuva se u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve. Tokom naše posjete izložbi imali smo priliku vidjeti i čuti njegovu bogatu i zanimljivu istoriju nastajanja.

Pohvala knezu Lazaru je vez na platnu koji je načinila monahinja  Jefimija. Ovu pohvalu monahinja je izvezla u čast kneza Lazara početkom 15. vijeka i ono se smatra remek-djelom veziljske umjetnosti. Ovaj važan istorijski izvor Jefimija je izradila neposredno pred bitku kod Angore 1402. godine. Razlog zbog kojeg nastaje ova Pohvala jeste njeno duboko poštovanje i zahvalnost koje je gajila prema knezu Lazaru , koga opisuje kao čovjeka ratnika i mučenika.

Tekst je izvezen pozlaćenom žicom na crvenoj svili i njegove dimenzije su 67 cm x 49 cm.

 

muzej_17

 

Tekst: Milena Djoković

 

Fotografije: Marija Jevtić, Milena Djoković, Petar Pavlović, Katarina Gobeljić