Univerzitet Metropolitan u Beogradu je posetila petočlana delegacija iz Kine, sa koledža u Pekingu, koji postoji od 1956. godine – Beijing Youth Politics College. Poseta je imala za cilj upoznavanje dve prestižne obrazovne institucije, kao i dogovor o mogućoj razmeni studenata, ali i nastavnog kadra.

 

Goste iz Kine je dočekao osnivač i rektor Univerziteta Metropolitan, profesor dr Dragan Domazet i poželeo im dobrodošlicu, kao i zahvalnost što su baš Metropolitan prepoznali kao buduće partnere u razmeni kvalitetnog obrazovanja. Tokom sastanka je bilo reči o načinu rada UM-a, predstavljanju fakulteta, Osnovnih, Master i Doktorskih akademskih studija koje su akreditovane i priznate ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Po završetku prezentacije o UM-u, zamenik predsednika Pekinškog koledža, gospodin Lyu Yizhong se zahvalio na prijatnoj dobrodošlici i ispričao kratku istoriju koledža BYPC, koji već dugi niz godina ima u fokusu međunarodnu saradnju kroz različite vidove obrazovanja i usavršavanja, kako svojih tako i inostranih studenata.

 

Pored gospodina Lyu Yizhong, koji je zamenik predsednika Beijing Youth Politics College-a, ostatak delegacije su činili: gospođa Qi Aiqin – predavač, Digital, Media and Arts School; gospođa Hu Jia – predavač, Academic Administration Office; gospođa Chen Xin – istraživač saradnik, Organization Department i gospodin Jia Yicun – predavač, International Students Office.

 

Beijing Youth Politics College je visokoškolska obrazovna ustanova sa dugom istorijom od skoro 50 godina. Bivši kineski predsednik Deng Xiaoping je lično dao ime koledžu. Koledž ima dva kampusa, u mestu Wangjing i Jinzhan, i na njemu su se obrazovali mnogi državni lideri Kine. Koledž pridaje veliki značaj međunarodnom dijalogu i sarađuje sa UNESCO-om (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) i drugim obrazovnim institucijama u mnogim inostranim zemljama i zemljama regiona, uključujući: Kanadu, SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Australiju, Južnu Koreju, Japan, Vijetnam, Singapur, Maleziju, Hong Kong i Makao.