Otvaranje izložbe Prvi svetski rat u porodičnim albumima

Otvaranje izložbe Prvi svetski rat u porodičnim albumima

30.05.2014.

 

U ponedeljak 2. juna 2014. godine u 19 časova u Galeriji Progres biće otvorena Multimedijalna izložba Prvi svetski rat u porodičnim albumima Univerziteta Metropolitan koju je podržalo Ministarstvo kulture i Gradska opština Stari grad. Izložba ima za cilj oživljavanje sećanja na heroje, svedoke i žrtve i ukazivanje na značaj privatnih kolekcija. Prikupljene fotografije i memorabilije potiču iz fundusa porodica studenata grafičkog dizajna Univerziteta Metropolitan generacije 2013/2014, kao i iz pojedinih beogradskih porodica. Ideja je da se ukaže na važnost svih onih učesnika, kako onih sa visokim vojnim činovima i odlikovanjima, tako i običnih vojnika, koji se sa ponosom i pijetetom pominju u porodičnim istorijama.

 

Prikazivanjem fotografija i memorabilija iz Prvog svetskog rata u savremenim vizuelnim i interaktivnim medijima, porodični fundusi se približavaju savremenom posmatraču i tako iz sfere privatnog izlaze u sferu javnog. To je prilika da se, na osnovu privatnih porodičnih kolekcija, novim vizuelnim medijima oživi sećanje na heroje, svedoke i žrtve Velikog rata. Ovom prilikom napravljena je interaktivna mapa sa spomenicima koji memorišu Prvi svetski rat u Beogradu, ali i Nišu i Leskovcu. Izrađen je i interaktivni album, animirani film sa fotografijama iz albuma predaka, kao i redizajn vojničkih uniformi i haljina iz perioda Prvog svetskog rata.

 

Prvi svetski rat ima veliki značaj za evropsku i srpsku kulturu. Ratovi za oslobođenje i ujedinjenje (1912–1918), bitno su uticali na život u Srbiji što potvrđuju brojna vizuelna svedočanstva i memorabilije. Obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata pruža priliku aktuelizovanja porodičnih albuma, porodičnih istorija i muzeja, kao dragocenih istorijskih izvora i građe u sagledavanju svih aspekata Velikog rata. Iz porodičnih albuma, izviru slike predaka – heroja, svedoka i žrtava ratnih događaja, o čijim sudbinama svedoče usmena predanja. Iako ponekad marginalizovani u velikim istorijskim narativima, oni su bili nosioci pobede i oslobođenja otadžbine.
Izložbu će otvoriti akademik Dragoljub Živojinović i rektor Univerziteta Metropolitan prof dr Dragan Domazet