Gostujuće predavanje i radionica umetnika Aleksa Gevare održano u petak 28. aprila 2017. godine na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu, na temu Ñoqayku Unit Brainwaves” gde je studentima i ostalim posetiocima predavanja predstavio savremene koncepte, postupke i tehnologije koje koristi u svom radu.

 

Najinteresantniji deo ove neobične radionice, bio je vezan za kombinovanje umetnosti i neuronauke, odnosno korišćenja moždanih talasa pre svega EEG u generativnoj umetnosti, ali kao i sredstvo komunikacije i interkcije sa računarom. Ova tehnologija podrazumeva da korisnici svojim mislima upravljaju sadržajem, tj. ispisuju reči na ekranu ili utiču na generisani digitalni video ili grafiku.

 

Sam uređaj za merenje moždanih talasa je veoma skup i nije pristupačan. Peruanski umetnik Aleks Gevara se susreo sa ovom tehnologijom u okviru laboratorije Ars Electronica u Linzu,  gde se svake godine razvijaju projekti koji kombinuju umetnost i nauku. Pored elektronske kape, Aleks je objasnio da je u radu koristio softver MathLab i algoritam P300 koji se koristi za prenošenje i tumačenje moždanih talasa. Da bi se ova tehnologija koristila potrebno je da korisnik i računar (machine learning) zajedno prođu trening, odnosno nauče kako reaguju na određene vizualizacije ili zvuk. Pored umetničkih projekata, ova tehnologija se koristi i u raznim industrijama, ali se peruanski umetnik drži istraživanja u okviru svoje umetničke produkcije.

 

Aleks Gevara je mladi digitalni umetnik rođen u Limi u Peruu, a trenutno živi i radi u Berlinu. Njegov rad obuhvata širok niz oblasti kojima se bavi, uključujući digitalnu umetnost, interaktivni dizajn, obradu podataka i vizualizacije muzike u realnom vremenu, kao i generativni dizajn, interaktivne instalacije, kombinovanje umetnosti i tehnologije radi kreiranja proširenih iskustava i predela.

 

Aleks Gevara gostuje u Beogradu u okviru drugog izdanja Festivala Art + Science – Can you feel my Heartbeat?, u organizaciji Centra za promociju nauke.