Mionetto Prosecco, jedan od vodećih italijanskih brendova u domenu penušavih vina, u saradnji sa Belgrade Fashion Week-om, ove godine je pokrenuo svoju prvu modnu akademiju u Srbiji – Mionetto Style Academy „More than just a dream“. Učesnici prve akademije su izabrani na javnom konkursu, među mnogobrojnim prijavama, kao najkretivniji. Pod mentorstvom Boška Jakovljevića i Nenada Radujevića, 11 takmičara borilo se za prestižnu nagradu i pobedu, ali i predstavljanje na 47. Belgrade Fashion Week-u.

 

Univerzitet Metropolitan je bio deo prve Mionetto Style akademije i podržao ovaj projekat – kako zbog same kreativnosti i pružene mogućnosti mladim i talentovanim kreativcima u koje i sam svakodnevno ulaže kroz različite projekte, takmičenja i stipendije, tako i zbog studijskog programa Modni dizajn na Fakultetu digitalnih umetnosti, ali i dugogodišnje uspešne saradnje sa Belgrade Fashion Week-om.

 

Mionetto Style akademija, u skladu sa sloganom „More than just a dream“, je zapravo projekat osnaživanja i podrške mladim modnim dizajnerima, koji žele da ostvare svoje snove. Akademija je kombinovala teoriju i praksu, okupila eksperte iz sveta mode kao što su: Marija Tarlać, Ašok Murti, Dragana Ognjenović, Brana Antonić, Ana Ostojić, Jasmina Šupeljak, Jasenka Stekić, Ana Tošić Trajković i mnogi drugi, kako bi na jedan neformalni način preneli svoje znanje i veštine mladim kreativcima, budućim modnim dizajnerima koji su željni novog znanja.

 

Nakon nešto više od mesec dana, koliko je trajala Mionetto Style akademija i koja se održavala i u prostorijama Univerziteta Metropolitan u Beogradu,  11 takmičara uspešno je završilo akademiju, završno sa svojim predstavljanjem na Belgrade Fashion Week-u gde su proglašeni pobednici takmičenja. Stručni žiri je imao pred sobom težak zadatak da najbolje, super finaliste rasporedi na prva tri mesta. Prvo mesto osvojila je Melanija Vasić, dok je drugo mesto pripalo studentu 4. godine i stipendisti Univerziteta Metropolitan, sa studijskog programa Modni dizajn, Bogdanu Mrši, a treće mesto je osvojila talentovana Mina Cvetinović.

 

Takođe jedna od učesnica Mionetto Style akademije je bila i Divna Lazić, apsolvent Modnog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti, koja je u okviru 47. BFW osvojila nagradu NOIZZ Fashion Award 2020 – Boris Trivan. Kako kaže na Mionetto Style akademiju se prijavila jer je oduvek znala čime želi da se bavi i ljubav je vodila prema umetnosti i kreativnom radu u bilo kom obliku – Nema lepšeg osećaja kada ni od čega stvorite novo delo, kome ste udahnuli deo sebe. Nema lepšeg osećaja kada od starog predmeta napravite novu odevnu kreaciju, na kojoj je potpis vaše duše. Jer znate da ste napravili original, jedinstven i unikatan komad. To je umetnost, istakla je studentkinja Univerziteta Metropolitan.

 

Inspiraciju za predstavljanje svog modela na NOIZZ-u je radila kao redizajn pod mentorstvom kreatorke, Ane Trošić Trajković – redizajn farmerki, od koga je napravljena teksas jakna i haljina koja je nastala od dve pamučne košulje. „Za rad me je inspirisala priroda i ovo stanje koje nam se dešava, a opet neka  lepota koju nalazm u sebi i svuda oko nas. Bilo šta da ugledam i pogledam, tražim neku unutrašnju lepotu i zato mi je to važno, tako je nastala i ova kreacija. Nazvala sam je Transformers, jer je to bila moja unutrašnja transformacija – da se okrenem ka lepoti koja nas okružuje“, rekla je Divna.

 

Ovo je prvi put u našem regionu da jedan brend alkoholnog pića sklopi kolaboraciju sa modnom industrijom, u čijem spoju smo dobili najbolje iz ova dva sveta. Kao najvredniji rezultat akademije dobili smo jednu novu, sada međusobno uvezanu, mladu ekipu, novu generaciju modne industrije o kojoj ćemo svi tek čuti, a gde je svoj doprinos i veliku podršku dao i Univerzitet Metropolitan.

 

Više o Mionetto Style akademiji i prvoj generaciji takmičara možete pogledati na Instagram profilu @mionetto_srb, kao i fotogrfijama u produžetku.