U saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Udruženjem eSigurnost, održana je jedanaesta međunarodna BISEC’2019 konferencija o bezbednosti informacija na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu. Konferenciju BISEC’2019 svečano je otvorio rektor Univerziteta Metropolitan, profesor dr Dragan Domazet i istakao je koliki je značaj održavanja ove Konferencije: Bez konferencija bi bili previše lenji, uspavani i bez želje za uspehom tj. ne bi znali za konkurenciju. Ovakve konferencije su značajne da bi se čulo i naučilo o novim domenima nauke od strane eminentnih stručnjaka.

 

Glavna tema BISEC’2019 konferencije bila je – Zaštita kritične infrastrukture, dok su podteme bile:

  • Upravljanje zaštitom SCADA sistema
  • Dizajn sigurnog rešenja za zaštitu podataka u SCADA sistemima
  • Sigurnosne mere za zaštitu podataka u SCADA sistemima
  • Implementacija tehničkih mera za zaštitu podataka u SCADA sistemima
  • Napredne tehnike zaštite kritične infrastrukture
  • Upotreba veštačke inteligencijе u zaštiti kritične infrastrukture
  • Standardi za zaštitu podataka u SCADA sistemima
  • Zakonska regulativa RS i EU vezano za zaštitu podataka kritičnih infrastruktura

Ove godine Konferencija je okupila stručnjake iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Velike Britanije, Poljske i Bugarske, gde je osnovni cilj i misija BISEC’2019 konferencije bila da poveže sektor privrede, javni sektor i akademske krugove iz oblasti bezbednosti informacionih i komunikacionih sistema, uzimajući u obzir savremene standarde iz pomenutih oblasti i najnovije informacione-komunikacione tehnologije u praksi, što je i ostvareno prethodnih godina.

 

Predavači koji su došli iz javnih i privatnih institucija, srpske politike i privrede, predstavili su svoja aktuelna rešenja i radove koji su ili će pronaći svoju primenu u budućnosti. Glavni govornik konferencije bio je profesor dr Khalid Saeed, redovni profesor Fakulteta kompjuterskih nauka, Univerzitet tehnologija u Bialistoku, Poljska. Ostali učesnici konferencije su bili vrhunski stručnjaci iz oblasti bezbednosti informacionih i komunikacionih sistema: profesor dr Zlatogor Minchev, Institut za informacione i komunikacione tehnologije, Bugarska akademija nauka iz Sofije, sa temom – Security Challenges to Critical Infrastructure of Future Smart Cities; profesor dr Ljubomir Lazić sa Univerzitzeta Metropolitan iz Beograda, sa temom – Benefit from AI in Cybersecurity; Aleksandar Matanović, osnivač ECD.rs – Srpska berza kriptovaluta, sa temom – Malware, ransomware and cryptocurrencies, recent trends i Nikola Saranov, UnitedLex Ltd. iz Sofije sa temom – Data Facet Handling as Critical Infrastructure Challenge to the Future: Modelling & Legal Issues.

 

Tema okruglog stola bila je „Primena sigurnosnih mera za zaštitu kritične infrastrukture“, dok su podteme o kojima se diskutovalo bile: „Tehničke mere zaštite SCADA sistema“ i „Uticaj veštačke inteligencije u sistemima zaštite SCADA sistema“. Učesnici su bili: profesor dr Khalid Saeed, Fakultet kompjuterskih nauka, Univerzitet tehnologija u Bialistoku, Poljska; profesor dr Zlatogor Minchev, Institut za informacione i komunikacione tehnologije, Bugarska akademija nauka, Sofija, Bugarska i kao moderator Aleksandar Mirković, CISO SBER banka, osnivač Udruženja za eSigurnost, Beograd, Srbija.

 

Tokom jedanaeste BISEC’2019 konferencije se najviše govorilo o veštačkoj inteligenciji, zaštit samih podataka, Claud okruženju na različitim mestima gde se podaci čuvaju, od telefona, drugih mobilnih uređaja do automobila. O regulativi GDPR koja je vrlo diskutabilna u našim uslovima jer se ne primenjuje u Srbiji već u okruženju, ali se indirektno odnosi i na nas. Bilo je piče i o hakovanju različitih vrsta uređaja, takozvanoj „Internet of things“.