Dana 23. i 24. septembra 2021. godine, na Univerzitetu Metropolitan, održana je dvanaesta po redu međunarodna konferencija posvećena e-Učenju, pod nazivom e-Learning 2021. Konferenciju je svečano otvorio Predsednik Univerziteta Metropolitan, profesor dr Dragan Domazet, koji je predočio na koji način se Univerzitet Metropolitan prilagodio promenama i organizovao tokom pandemije i prelaska sa tradicionalne na ‘online’ nastavu, osim toga, govorio je o tome kako je potrebno konstantno usavršavati i modernizovati alate za ‘učenje na daljinu’.

 

U jeku pandemije COVID-19 virusa, konferencija je bila organizovana u hibridnom formatu – u prostorijama Univerziteta i ‘online’ putem platforme Zoom. Ukupno je predstavljeno 24 rada, a pored domaćih autora, svoja istraživanja prezentovali su i autori iz Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjedinjenih Američkih Država, Omana, Austrije i Italije.

 

U okviru konferencije održan je i Okrugli sto na temu “Remote Learning” na kome su učestvovale profesorke dr Ana Proykova, sa Univerziteta iz Sofije i dr Blaženka Divjak, sa Univerziteta iz Zagreba. Profesorka Proykova predstavila je svoja istraživanja iz oblasti VR (virtualne realnosti) i AR (proširene stvarnosti), u domenu da li će virtuelne laboratorije zameniti fizičke, dok je oblast analitike učenja, na primeru pilot projekta ’eSchools’, predstavila profesorka Divjak.

 

Univerzitet Metropolitan je prvi u regionu počeo sa izvođenjem nastave na daljinu, gde je 2005. godine dobio dozvolu za rad od Ministarstva prosvete, zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama koje primenuje. Ovom metodom učenja se ostvario jedinstven program naprednih akademskih i profesionalnih studija.