Nova saradnja Univerziteta Metropolitan sa  Univerzitetom Sveti Kirilo i Metodije u Skoplju u okviru projekta Erasmus+Moblinosti

Nova saradnja Univerziteta Metropolitan sa Univerzitetom Sveti Kirilo i Metodije u Skoplju u okviru projekta Erasmus+Moblinosti

8.07.2024.

U okviru ERASMUS+ projekta Mobilnosti  (ref. broj 2022-1-RS01-KA131-HED-000067869) Univerziteta Metropolitan razvijena je nova naučno istraživačka saradnja sa Univerzitetom Sveti Kirilo i Metodije u Skoplju. Prof. dr Svetlana Smolčić Makuljević održala je predavanje na Institutu za etnologiju i antropologiju Prirodno matematičkog fakulteta na temu: Predstave Drugih u Strašnom sudu u vizuelnoj kulturi Balkana: transdisciplirno istraživanje, koje je izazvalo interesovanje naučnih istraživača i studenata postdiplomaca. Upravnica Instituta prof. dr Ilina Jakimovska i ovom prilikom pohvalila je dobru praksu i saradnju naših institucija, kao i uspešno realizovani projekat mobilnosti u kome su studenti grafičkog dizajna Univerziteta Metropolitan u radu sa profesorkom Marijom Radosavljević redizajnirali logo i vizuelni identitet Instituta.

 

U okviru projekta mobilnosti uspostavljena je i saradnja sa Makedonskom akademijom nauka i umetnosti MANU. Profesorka Svetlana Smolčić Makuljević donirala je svoju knjigu Manastir Sveti Prohor Pčinjski, a domaćin akademik dr Sašo Cvetkovski uzvratio je brojnim publikacijama u izdanju MANU. U radnim sastancima vezanim za partnersku saradnju učestvovali su prof. dr Ljupčo Risteski i prof. dr Ines Crvenkovska Risteska sa Instituta za etnologiju i antropologiju.

 

Projekat mobilnosti u celini je značajno doprineo internacionalizaciji naše institucije, omogućavajući studentima i osoblju veće mogućnosti za međunarodne razmene i saradnju.

 

Fotografije: Institut za etnologiju i antropologiju, PMF Skopje

 

https://www.facebook.com/photo/?fbid=962430839011357&set=a.203453878242394

 

https://www.facebook.com/IEA.mk/posts/pfbid02xksK4UndAZHWJJUggJd9y4vftfCFzrFCR48dtMEPGcge18A13ec2V5mKPVJbzAtAl