Ove godine Noć muzeja se održava po 14. put,  20. maja na 68 lokacija, širom Srbije i obeležiće je tema 100-godišnjice Oktobarske revolucije. Godina pred nama će nas podstaći na razmišljanje o velikim i malim, našim i njihovim revolucijama novije istorije. Vek je počeo velikom revolucijom koja je zauvek promenila svet, ali su kroz svih 100 godina naše živote suštinski menjale male revolucije.

 

Zadovoljstvo nam je što će se i Univerzitet Metropolitan naći kao jedna od učesnika na Noći muzeja za 2017. godinu i to je prvi put da se privatna obrazovna institucija nađe na spisku učesnika za jedan kulturni događaj kao što je Noć muzeja.

 

Izložba koja će se održati na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu, koncipirana je na sinhronizaciji teme godišnjice – Steve Todorovića i njegovim angažmanom u umetnosti i sportu, istorije Sokolskog društva, arhitektonske evolucije 25. Maja i revolucionarnim temama koje su obeležile 1857. godinu. Tema nosi naziv „Preplitanja“ Umetnost i gimnastika u Beogradu (kraj XIX – početak XX veka). Studenti i profesori sa Fakulteta Digitalnih Umetnosti su pripremili nezaboravan doživljaj za sve posetioce.

 

Sam koncept izložbe podrazumeva vizuelni i čulni doživljaj zbog raznovrsnih medija kojima će se studenti služiti. Grafičko ilustrovani „timeline“ koji će prezentovati revolucionarne događaje iz 1857. godine u svetu, modernizovani piktogrami koji opisuju date teme, savremena interpretaciji Stevinih slika, prezentacije prikupljenih originalnih fotografija vezanih za ovaj koncept, su samo neki od mnogobrojnih postavki koje će krasiti enterijer Univerziteta Metropolitan.

 

U planu je i mini bioskop, gde će se projektovati na platnu „motion graphics“ animirani film na temu istorije Sokolskog društva. Takođe će se animirani filmovi projektovati na zidovima ateljea i biće prikazani na ekranima kroz ceo prostor, vodeći posetioce putanjom kroz to doba i prikazujući vizuelnu interpretaciju studenata na datu temu.

 

Odsek modnog i grafičkog dizajna prezentuje performans bazirajući se na temu odevanja i muzike đačkog doba na kupalištu 25. Maj, sa živim modelima i krojevima.

 

Pored Beograda, Noć muzeja će se održati i na Univerzitetu Metropolitan u Nišu. Njihov program nosi naziv „Preplitanja“ Medijana-Metropolitan ART, postavka na kojoj rade studenti iz Niša sa svojim mentorima, posetioca vodi kroz evoluciju u toku koje se kamene kockice pretvaraju u piksele i 3D objekte. Takođe će biti predstavljeni radovi studenata rađeni tehnikom geometrijskog kolaža – pikselizacija po uzoru na tradicionalne mozaike sa arheološkog nalazišta Medijana.

 

 

Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine. Najposećenija manifestacija u oblasti kulture, koja se na popularan način bavi muzejima i kulturnom baštinom. Ove godine će pokušati da obeleži, evidentira, približi i podseti na revolucionare pojave koje su trajno promenile svet.

 

Snaga Lubardinog novog slikarstva, lepota „Skupljača perja“, uzbudljivost mjuzikla „Kosa“, uticaj ruske avangarde na svetsku umetnost, neobična sudbina romana „Majstor i Margarita“, 12O rođendan grofa Drakule i neizbrisivi trag koji je ostavio na kinematografiju, umetnost grafita i murala i još mnogo životnih stvari koje su obeležile noviju istoriju.