Nakon velikih pobeda, dolazi sloboda i zato je okosnica 16. Noći muzeja, koja će se održati 18. maja 2019. godine upravo to – osvajanje i upražnjavanje slobode umetničkog izražavanja. U okviru ovogodišnje manifestacije predstaviće se Univerzitet Metropolitan u Nišu i radovi studenata Fakulteta digitalnih umetnosti.
 
Kroz vizuelni sadržaj koji će prikazati naši studenti na Noći muzeja, predstaviće se simbioza moderne digitalne umetnosti sa tradicionalnim likovnim tehnikama. Studenti Fakulteta digitalnih umetnosti sa odseka za Grafički dizajn imali su slobodnu temu iz koje je proistekao niz koncepata koji su rezultirali i kreativan naziv same izložbe „O – slobodi UM“.
 
Mada mi danas često podrazumevamo slobodu kao nešto što je normalno imati, činjenica je da znamo da je cenimo tek kada je izgubimo. U tom smislu prednjače stvaraoci sa svih meridijana, jer nije tajna da je sloboda, kao stanje svesti, oduvek bila ideja vodilja i inspiracija umetničkog bunta. Na taj način su stege i zabrane, koje su često bile deo društvenih normi, postale kreativni ventil, a umetnost ogledalo društva.
 
U okviru Noći muzeja Univerzitet Metropolitan u saradnji sa Narodnim pozorištem u Nišu (Sinđelićev trg BB, donji foaje) organizuje nezaboravnu izložbu. Otvaranje је 18. maja 2019. godine u 16h, a zatvaranje tačno u ponoć. Pored izložbe i radova specijalno napravljenih za ovu priliku i slobodu, organizovaće se kaligrafske radionice, kao i body painting performans.