Profesor Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, Boris Kuzmanović je ilustrovao knjigu i zbirku pesama za decu „Dar-mar“, Dragane Mladenović u izdanju Kreativnog centra, i na ovogodišnjem 64. Beogradskom sajmu knjiga dobio vrednu nagradu ULUPUDS-a za najbolju ilustraciju.

 

Kako je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovalo više od 400 izlagača, konkurencija je bila velika, ali knjiga u kojoj žive pesme s greškama, ubačenim rečima-uljezima je dobila dve nagrade – kao najbolja dečja knjiga i najbolje ilustrovana knjiga.

 

Žiri Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajna Srbije –  ULUPUDS: David Vartabedijan, predsednik i član Slikarsko grafičke sekcije; dr Zoja Bojić, član Sekcije za teoriju, kritiku i istoriju primenjene umetnosti i Danijela Paracki, član Dizajn sekcije su svečano dodelili nagradu profesoru Borisu Kuzmanoviću.

 

U obrazloženju za Nagradu za najlepšu dečju knjigu na Beogradskom sajmu knjiga navodi se da je u velikom broju dečjih izdanja, knjiga „Dar-mar“ se odmah izdvojila kao specifičan autorski primer. Koncept knjige je osmišljen tako da svaka strana predstavlja jednu vizuelnu senzaciju eklektičnog tipa. Tipografija osnovnog teksta je diskretna, iako ne umanjuje jačinu pesama, a nadopunjena je i drugim, različitim tipografskim formama, kolažnim i rukom crtanim. Slova se na taj način nadopunjuju s kolažnim ilustracijama sastavljenim od elemenata fotografije i raznolikih crteža, dajući prikazanom novo značenje. Na ramovima ilustracija prisutna je jedna nova grafička ornamentika. „Sve zajedno ova knjiga svojom modernom estetikom i neobičnom simbolikom širi vizuelna saznanja dece“ – rekli su iz ULUPUDS-a.

 

Čestitamo profesoru Kuzmanoviću na vrednoj nagradi i sigurni smo da će knjiga „Dar-mar“ povesti  male i velike čitaoce u nesvakidašnju avanturu, sa zanimljivim i kreativnim ilustracijama našeg profesora.