Na Univerzitetu Metropolitan je u četvrtak, 26.05.2016 održano otvoreno gostujuće predavanje predstavnika softverske kompanije Arbor Labs-a.

 

Arbor Labs predstavlja inženjerski tim međunarodne Ed-Tech kompanije Arbor Education Partners čije je sedište u Londonu. Osim londonske i beogradske kancelarije, kompanija ima i svoj korisnički centar na Malti. Arbor je osnovan 2011. godine kao start-up dvojice osnivača – Emilea Axelrada i Jamesa Weatherilla.

 

Svoja zavidna poslovna iskustva sa prisutnima su podelili predstavnici kompanije Arbor Labs, Vladimir Cvejanović, Andrej Luneski, Marija Stanojević, Sonja Rakas i Nemanja Savić.

 

Andrej Luneski je Head of Arbor Labs, R&D kancelarije u sastavu kompanije Arbor Education. U svojoj karijeri je radio kao istraživač i koordinator mnogobrojnih internacionalnih projekata o tehnološkim inovacijama u oblasti zdravstva, edukacije i pomoći osabama sa posebnim potrebama. Takođe je radio kao asistent i predavač na univerzitetima u Grčkoj i Makedoniji, kao i na Univerzitetu Metropolitan, na predmetima Interakcija čovek-računar, Izrada softvera i Upravljanje IT projektima.

 

Vladimir Cvejanović je tehnički direktor i osnivač Arbor Labs-a i glavni arhitekta Arborovog MIS rešenja. Vladimir je iskusan sistemki arhitekta, enterprise softverski inženjer i preduzetnik. U svojoj dugoj karijeri je radio na velikim softverskim enterprise projektima za seizmička istraživanja i mapiranja, CRM, data warehouse, sistemima za upravljanje podacima kao i sistemima za integraciju i analizu podataka. Pre nego sto se vratio u Srbiju, radio je u Teksasu, Australiji i UK.

 

U prepunoj sali Univerziteta Metropolitan tražilo se mesto više za diskusiju na temu prednosti i izazovi uvođenja SCRUM-a u internacionalnu softversku kompaniju i povezanost SCRUM-a sa principima objektno-orijentisanog softverskog inženjerstva, koju su izložili Vladimir Cvejanović i Andrej Luneski. Arbor-ovo rešenje se koristi u preko 10 000 škola širom Engleske, a razvojni softverski tim radi u različitim gradovima. Vladimir i Andrej su izložili kako su oni primenili i prilagodili SCRUM metodu za upravljanje razvoja njihovog softvera, a  Marija, Sonja i Nemanja su svoj deo izlaganja fokusirali na prezentaciji Arbor-ovog proizvoda na kome rade i koga usavršavaju. Inspirisani temom i značajnim poslovnim iskustvom predavača koji su sve vreme poseban naglasak stavljali na praksu, prisutni studenti bili su spremni da provere i unaprede svoje znanje i postave mnoga pitanja predavačima, pa je predavanje trajalo duplo duže od predviđenog termina.

 

Od objave Agilnog manifesta, početkom 2001, agilne metodologije izrade softvera su dobile veliku popularnost i postale opšte prihvaćena metodologija izrade softvera i organizacija timova. “People-over-process” i adaptabilnost (agilnost) su jedne od glavnih karakteristika koje su doprinele uspehu agilnih metodologija u trenutnom svetu preduzetništva i brzih promena. SCRUM je najpopularniji predstavnik agilnih metodologija i najkorišćeniji u industriji, zbog njegove fleksibilnosti i jednostvanosti.

 

U nastavku pogledajte kako je bilo na predavanju: