Na Fakultetu za menadžment, a u okviru predmeta Upravljanje ljudskim resursima kod profesorke dr Milice Slijepčević, nastavljaju se gostujuća predavanja koja se tiču teme zaposlenih i nadovezuju na prošlonedeljnu temu iz oblasti liderstva. U četvrtak, 7. maja 2020. godine sa početkom od 15h, Aleksandra Ninković Tašić koja je predsednik Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i multikulturalni ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona, održaće predavanje na temu – Motivacija zaposlenih.

 

Profesorka Slijepčević je za svoje studente i temu vezanu za motivaciju zaposlenih izabrala Aleksandru Ninković Tašić kao eksperta koji je obradio lik i delo jednog od naših najvećih naučnika svih vremena – Mihajla Pupina, jer smatra da je ključna samomotivacija, kod motivacije zaposlenih. Aleksandra će govoriti studentima o do sada nepoznatim činjenicama i znanjem, o samomotivaciji Mihajla Pupina.

 

Aleksandra Ninković Tašić je predsednik Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin i multikulturalni je ambasador Unesko kluba Univerziteta Sorbona. Autor je Pupin memorijalnog projekta u zemlji i region, u okviru koga je postavila prvi virtuelni muzej koji predstavlja jedno naučno i kulturno nasleđe u svetu – Pupinov virtuelni muzej (www.mihajlopupin.rs ). Autor je šest izložbi, organizator je više stotina predavanja i tribina u čitavoj Srbiji, ali i Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Švajcarskoj i Mađarskoj.

 

Najvažnija Aleksandrina višegodišnja aktivnost jeste rad na prikupljanju arhivskog materijala koji se odnosi na život i delo Mihajla Pupina u čitavom svetu. Preko 30.000 dokumenata, od kojih su mnoga po prvi put dostupna javnosti, zapravo čine najveću arhivu posvećenu Mihajlu Pupinu, a ona je izvorište mnogobrojnih aktivnosti koje imaju za cilj afirmaciju i čuvanje Pupinovog dela, ali i istorije srpske nauke.

 

Aleksandra Ninković Tašić je dobitnik sledećih nagrada, zbog doprinosa jačanju Pupinovog nasleđa i istorije srpske nauke:
 

  • Nagrade grada Beograda
  • Valtrovićeve nagrade
  • Specijalnog priznanja Ujedinjenih nacija
  • Nagrade za doprinos kulturi opštine Kovačica
  • Priznanja – Kulturni obrazac za posvećeni rad na korist naše kulture, Ministarstva kulture i informisanja
  • Nagrade Teslinog društva u Americi
  • Proglašena je Vitezom srpske kulture
  • Proglašena je za ličnost 2016. godine

 

Takođe Aleksandra Ninković Tašić je autor velike izložbe i monografije o Pupinu – Od fizičke ka duhovnoj realnosti, koja je u Istorijskom muzeju Srbije oborila dva rekorda, onaj o dužini trajanja postavke, ali i o posećenosti, sa preko 200.000 posetilaca. Priredila je u saradnji sa SANU i Maticom srpskom dva izdanja Pupinove autobiofije. Autor je i priređivač, u saradnji sa Agape izdavaštvom mnogih izdanja: Zvezdobrojac 1 (Pupin, Tesla i Milanković o svom odrastanju); objedinjene autobiografije Mihajla Pupina i Nikole Tesle u jednoj knjizi; Spomenici južnih slovena, Srpska pravoslavna crkva, čiji je urednik bio Pupin, a koje je po prvi put prevedena na srpski jezik; Zvezdobrojac 2 (Ivan Đaja, Jovan Cvijić, Atanasije Nikolić i Ruđer Bošković; Čovek ispred nauke (Milutin Milanković i Jelenko Mihailović o Miki Alasu). Sa Branislavom Stankovićem, istoričarem, Aleksandra je autor i dve knjige, Katena mundi: Zvonari slobode (Mihailo Pupin i vladika Nikolaj) i Dubrovački Srbi – izgubljeno nasleđe.