MET TALKS / Održano predavanje „Komunikacija u transmedijalnom svetu“

MET TALKS / Održano predavanje „Komunikacija u transmedijalnom svetu“

24.11.2023.

Gostujuće predavanje Julije Marjanović Jovičić održano je u četvrtak, 23. novembra na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu. Događaj je uspešno održan u okviru projekta MET Talks i okupio je brojne zainteresovane studente. Predavanju su prisusutvovali studenti prve godine Fakulteta za menadžment i Fakulteta informacionih tehnologija.

 

Novinarka i književnica Julija Marjanović Jovičić održala je interaktivno predavanje na temu „Komunikacija u transmedijalnom svetu“. Moderator predavanja bila je profesorka Fakultet za menadžment, Valentina Zlatanović Marković.

 

Julijina bogata biografija (doktorski rad na temu animacija bajki, saradnik Instituta za dečiju književnost, novinar RTS-a, nastavnik, autor brojnih novinarskih emisija, direktor biblioteke, književnik, urednik, saradnik i lektor u mnogim časopisima, moderator književnih programa, recenzent, učesnik na stručnim konferencijama) govori o vrednom radu i o povezivanju različitih srodnih oblasti u sistem koji postaje „dobra priča jednog identiteta“.

 

U okviru glavne teme predavanja studenti su imali priliku da slušaju o analizi jezičkih i vizuelnih elemenata animiranog filma kroz pedagoško-didaktičku funkciju i o analizi pedagoške komunikacije kroz tv igru moći. U okviru predavanja studenti su imali priliku da pogledaju insert iz crtanog filma za odrasle „Pinokio“ (Del Toro). Pored toga, na gostujućem predavanju studenti su izabrali reklame u okviru kojih su ukazali na moć koju reklame imaju danas.

 

Uz reči zahvalnosti, moderator je postavio pitanje tajne sveobuhvatnog povezivanja sadržaja iz različitih oblasti, i kako da se postigne uspeh izborom takve metode, a književnica Marjanović Jovičić je podsetila na reči psihologa Žarka Trebješanina da čovek treba da bira posao koji radi s lakoćom i koji ga ispunjava. Ove reči nose veliku poruku, da će nam život biti kao bajka ako studiramo željeni fakultet i ako radimo posao koji volimo, te da ćemo jedino tada mi biti junaci svoje bajke.

 

Gostujuću predavač, Julija Marjanović Jovičić se zahvalila svim studentima i Univerzitetu Metropolitan na toplom prijemu i lepoj organizaciji događaja.