Važno je pokazati mladim ljudima da je svaki izazov zapravo prilika. Izazov prelaska na onlajn pri svakodnevnim aktivnostima, bio je prilika da pomognemo srednjoškolcima da u tome vide inspiraciju za razvoj digitalnih preduzetničkih ideja i veština – neminovno je da je budućnost preduzetništva i komunikacije upravo u tome.”, – Darko Radičanin, organizacija Dostignuća mladih u Srbiji.

 

I ovog puta Univerzitet Metropolitan je podržao regionalno takmičenje srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” , koje se održalo online 9. i 10. marta. Nacionalno finale okupilo je 77 učenika iz 19 srednjih škola i 16 gradova Srbije,  a timovi su imali zadatak da osmisle brend, proizvod ili uslugu za generaciju Z.

 

Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove i video prezentacije za svoje ideje koje su drugog dana takmičenja predstavili članovima žirija.

 

Od četiri prvoplasirana tima koja su obezbedila svoje učešće na Poslovnom Izazovu Zapadnog Balkana, timovima koji su osvojili 1. i 4. mesto poslovni mentori bili su sa Univerziteta Metropolitan.

 

  1. MESTO: SunnyCup (mentor tima: Andrea Vukomanov, Univerzitet Metropolitan) Ideja koja je pobedila je proizvod koji će vam omogućiti da kuvate kafu: bilo kad i bilo gde putem solarnih pločica implementiranih u šolju za čaj i kafu. Članovi tima bili su:

 
1.Anja Vuletić, Četvrta gimnazija Beograd

2.Luka Petrović, Gimnazija “Takovski ustanak”,

3.Gornji Milanovac Milica Janković, Ekonomsko-trgovinska škola, Požarevac

4.Mina Despotov, Tehnička škola “Mileva Marić Ajnštajn”, Novi Sad

 

  1. MESTO: GrayCase (mentor tima: Ivana Petrović, Univerzitet Metropolitan) koji je osmislio maske za telefon koje poseduju integrisano sredstvo za dezinfekciju. Članovi tima bili su:

 

  • Kristina Nikolić, Tehnička škola “Kolubara”, Lazarevac
  • Luka Nedeljković, Gimnazija Knjaževac
  • Lenka Mijatović, Srednja škola “Dragačevo”,
  • Guča Đurđa Marinović, Pravno-poslovna škola, Niš

 

Čestitamo pobednicima, svim timovima, kao i njihovim mentorima i želimo im mnogo uspeha na predstojećem Poslovnom Izazovu Zapadnog Balkana!