Knjiga Kreativnog centra „Dar-mar“ koju je ilustrovao profesor Fakulteta digitalnih umetnosti, Boris Kuzmanović – dobila je oznaku „White Ravens“ za 2020. godinu i našla se u katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu (International Youth Library), u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta.

 

Oznaku „White Ravens“ dobijaju knjige koje zaslužuju pažnju zbog univerzalnih tema o kojima govore, zbog svoje izuzetnosti, kao i zbog inovativnog umetničkog ili literarnog stila i dizajna. Knjige moraju da zadovoljavaju visoke kriterijume u vezi sa jezikom, sadržinom i umetničkim utiskom, moraju da inspirišu, provociraju i uspostavljaju nove tokove u književnosti.

 

Žiri je u obrazloženju, između ostalog, naveo sledeće: „Ova živahna, šarena i višestruko nagrađivana knjiga sastoji se od neprestanog i vrcavog ukrštanja i preplitanja značenja i jezika. Dragana Mladenović, kao autorka knjige i Boris Kuzmanović, kao illustrator – prave kreativni haos, stvarajući namerno zabunu i oduševljenje i kroz tekst, ali i kroz ilustraciju. Nezgrapne figure prevelikih očiju u suludoj jurnjavi sa disproporcionalnim stvorenjima, uramljene su u biserne ramove ispunjene živim bojama. Ilustracije prožimaju kratku formu i pesme, od kojih svaka ima uljeza (reč ili frazu koja se ni sa čim ne rimuje ili tu ne pripada), kog čitaoci treba da uoče: umesto da se ide u supermarket, ide se u superparket, u kojem treba kupiti litar hleba, kilogram mleka, glavobolju protiv leka… Poigravanje zvukom i značenjem, kao i izvrtanje reči, pruža čitaocu neizmernu zabavu, zbog čega knjigu „Dar-mar“ treba čitati pažljivo i iznova joj se vraćati.“

 

Svake godine stručnjaci za književnost iz Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu biraju nove knjige iz celog sveta koje smatraju posebno značajnim. Spisak tih dela objavljuje se u katalogu White Ravens, prvi put štampanom 1993. godine. Ovogodišnji katalog sadrži 200 naslova na 36 jezika i iz 56 zemalja, a ponosni smo što je profesor Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, Boris Kuzmanović sa svojim ilustracijama deo jedne Međunarodne biblioteke za decu.