Animirani film „Neputovanja“ profesora Fakulteta digitalnih umetnosti Nikole Majdaka i umetnice Ane Nedeljković, skoro dve godine posle premijere na Berlinalu i dalje nastavlja svoju festivalsku turneju, a tokom novembra meseca 2019. godine nagrađen je na čak tri festivala.

 

Na 36. Međunarodnom festivalu kratkog filma u Teheranu (Iran) održanom od 10. do 15. novembra 2019. godine, animirani film „Neputovanja“ je nagrađen nagradom za najbolji animirani film.  U Brazilu, u gradu Goiânia, na Međunarodnom festivalu animiranog filma – Lanterna Mágica, „Neputovanja“ su nagrađena za najbolji scenario, a u Austriji na Festivlu kratkog filma – Kufstein, su nagrađena za najbolji film.

 

„Neputovanja“ su tokom novembra prikazana i na drugim festivalima širom sveta među kojima izdvajmo Međunarodni filmski festival – Etiuda i Anima u Krakovu, Poljska, kao i festival – ReAnima u Bergenu, Norveška.

 

„Neputovanja“ su premijerno prikazana 2018. godine na Berlinalu, na Martovskom festivalu film, gde je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prixa Zlatni Pegaz na festivalu Animator u Poljskoj, a nominovan je i za prestižnu nagradu Annie u Los Anđelesu. Do sada, film je prikazan na preko sto festivala širom sveta, a posebno se izdvaja Sundance i Annecy.

 

Producent filma je Jelena Mitrović (Baš Čelik), koporducenti iz Slovačke su Eva Pavlovičova i Peter Badač, montažer Milina Trišić, muziku je radio Dušan Petrović, zvuk Vladimir Janković i Aleksandar Protić, a narator je Maša Mileusnić. Film je finansiran od strane Filmskog centra Srbije, Slovačkog Audiovizuelnog Fonda i televizije Arte.

 

„Neputovanja“ su film o (lokal) patriotizmu, turizmu i emigraciji. U pitanju je priča o devojčici koja živi u sivoj, izolovanoj zemlji ograđenoj visokim zidom. Ona nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta kako će jednog dana otići zauvek u savršeni svet koji se zove Inostranstvo. Film je rađen u stop-motion tehnici, sa plastelinskim lutkama.