Profesor Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, Boris Kuzmanović je poznat po mnogobrojnim nagradama koje svakodnevno dobija za svoje ilustracije, a koje krase više izdanja u okviru izdavačke kuće Kreativni centar, pa je tako na nedavno održanom Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, profesor Kuzmanović dobio još jednu vrednu nagradu – Nagradu za najlepšu knjigu Zaharije Orfelin.

 

Naime ista knjiga i zbirka pesama za decu „Dar-mar“, Dragane Mladenović u izdanju Kreativnog centra koja je osvojila nagrade u Beogradu i Nišu kao najbolja dečja knjiga, a ilustrovana od strane profesora Borisa Kuzmanovića je sada osvojila 2. nagradu i u Novom Sadu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga. U obrazloženju nagrade za knjigu „Dar-mar“ žiri je rekao: „Još jedan različak u istoimenoj ediciji Kreativnog centra u potpunosti se izdvojio maštovitim i inovativnim ilustratorskim rešenjima Borisa Kuzmanovića. Ilustracije sadrže mnoštvo sitnih detalja, konstruisane su od fotografija i crteža i čisto bojenih površina. Fotografije lutaka, ili delova njihovih tela spajanih na neuobičajene načine sa zupčanicima, delovima nekih mašina ili životinjskim oblicima, čine pravi vizuelni dar-mar, kako i sam naziv knjige kaže. Upotrebom fotografije kao elementa ilustracije čini ovo, već svojim motivima, autentično delo, još neobičnijim i zanimljivijim radoznalom mladom čitaocu. Kvalitet opreme i izrade, štampa u boji i tvrd povez svakako daju vizuelnom rešenju reprezentativnu materijalizaciju“.

 

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: Žarko Dimić, predsednik – direktor Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima; Senka Vlahović – umetnički direktor u Banatskom kulturnom centru; Dragan Kojić – direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu. Stručni žiri ocenjivao je likovni i grafički izgled knjige, umetnički i likovni utisak, likovnu i grafičku opremu knjige, nivo zanatskog i štamparskog izgleda knjige. Na osnovu pregledanih knjiga žiri je doneo odluku da dodeli više nagrada jer se svaka ističe na svoj način.

 

Čestitamo još jednom profesoru Kuzmanoviću i očekujemo neke nove, kreativne ilustracije koje će nam prikazati u budućnosti i sa kojima ćemo iznova biti oduševljeni.