U Zaječaru je održano još jedno regionalno takmičenje za srednjoškolace u okviru „Dostignuća mladih“ u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov”. I ovog puta su mentori Univerziteta Metropolitan odneli prvo i treće mesto sa svojim timovima.
 
Takmičenje je okupilo učenike iz 12 srednjih škola: Bora, Boljevaca, Knjaževca, Majdanpeka, Sokobanje i Zaječara. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu pomoću kojih će se vratiti popularnost društvenih igara poput „Čoveče, ne ljuti se” u digitalnoj eri. Uz pomoć poslovnih mentora, takmičari su kreirali biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.
 
Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Srednje škole „Branislav Nušić“ iz Sokobanje, Gimnazije u Knjaževcu, Mašinsko-elektrotehničke škole u Boru, Medicinske i Tehničke škole u Zaječaru, pod mentorstvom Ljubice Cvetković, studentkinje Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan. Takođe je i treće mesto zauzeo tim pod mentorstvom Andree Vukomanov, marketing menadžera Metropolitan univerziteta u Beogradu.
 
„Svideo nam se zadatak i razmišljali smo na koji način bismo mogli da tradicionalne društvene igre približimo mlađim generacijama i učinimo ih interesantnijim. Verujemo da bi ovakav kafić učinio ove igre popularnim i da bi ljudi bili u prilici da više komuniciraju, što sada nije slučaj sa velikim brojem onlajn igrica“, objašnjavaju Aleksandra, Vladimir, Miloš, Ivan i Aleksandar – članovi pobedničkog tima, srednjoškolci koji popularizuju „stare“ društvene igre.
 
Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru naredne godine u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. godine u Podgorici), zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.
 
Takmičenje „Poslovni izazov“ je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji, u kojima se sprovode obrazovni programi „Dostignuća mladih” iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

„Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan“, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije „Dostignuća mladih” u Srbiji.
 
Takmičenje je realizovala organizacija „Dostignuća mladih“ u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.