Jelena Pantelić studentkinja FDU-a osvojila 2. mesto na konkursu „Tesla – Srpski duh, delo, budućnost“

Jelena Pantelić studentkinja FDU-a osvojila 2. mesto na konkursu „Tesla – Srpski duh, delo, budućnost“

7.06.2019.

U Muzeju Nikole Tesle, u Beogradu dodeljene su nagrade za najbolje radove izabrane na konkursu za izradu idejnog rešenja suvenira tog muzeja. Konkurs je nosio naziv „Tesla – Srpski duh, delo, budućnost“ gde se prijavilo dosta kandidata i gde je pristigao veliki broj idejnih rešenja suvenira, a među najboljima je bilo rešenje studentkinje Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, Jelene Pantelić koja je osvojila 2. mesto i novčanu nagradu od 75.000,00 dinara.

 

„Idejno rešenje za suvenir muzeja Nikola Tesla koncipiran je tako da tipografija predstavlja njegov duh, zamršenost slova njegovo delo, a minimalistički pristup budućnost onoga što je on tokom svog vremena otkrio. Počastvovana sam što je moj rad izabran, s obzirom da sam i sama poštovalac njegovog dela. Ovo, na neki čudan način, posmatram kao svoj mali doprinos nauci“ – rekla je Jelena o svom radu i osećanjima koja su bila prisutna kada je saznala da je osvojila vrednu nagradu, koju joj je uručila direktorka Muzeja Nikole Tesle, Ivona Jevtić. Rad za konkurs koji je Jelena prikazala je zapravo bio projektni zadatak u okviru predmeta Graficki dizajn 3, kod profesorke Madlene Dašić.

 

Kako smo saznali od naše studentkinje, dizajnom se bavi slučajno, ali oduvek. Za razliku od mnogih dizajnera, njen početak nema mnogo veze sa crtanjem i slikanjem, već interesovanjem za program Photoshop-a, koji je zapravo i navodio da istražuje druge segmente, kao što su Ilustrator i Indesign. „Umetnost me je zanimala od malih nogu, ali odlučila sam da karijeru ostvarim u dizajnu, jer ga smatram savršenim spojem umetnosti i nauke. Pored grafičkog dizajna, bavim se web dizajnom, ali i fotografijom, a već duže vreme radim kao freelancer kako na freelance platformama, tako i van njih“ – dodala je Jelena, čije radove možete pogledati na Behance: https://www.behance.net/pantelicjelena i Instagramu: pantelej.a

 

Na konurs su mogli da se prijave studenti završnih godina fakulteta umetnosti, akademija i visokih umetničkih škola, studenti Arhitektonskog fakulteta, kao i studenti Master i Doktorskih akademskih studija. Sa Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolita, na konkurs se prijavio veliki broj talentovanih studenata, mladih umetnika: Pavle Grčić, Milena Stefanović, Lazar Vuković, Miloš Knežević, Anja Florijan, Anđela Knežević, Ana Marija Rumenčić, Miloš Prokić, Mina Bajić, Đorđe Jevtić i Marijana Gluhović.

 

Cilj konkursa „Tesla – Srpski duh, delo, budućnost“ je zapravo smisao umetničkog rešenja da afirmišući Teslino delo, studenti svojom domišljatošću i veštinom promovišu moderna dizajnerska rešenja različitih suvenira za Muzej Nikole Tesle. Direktorka Muzeja, Ivona Jevtić je rekla da je bilo radova koji su šarmirali žiri svojim rešenjima, ali zbog već postojećih, sličnih suvenira muzeja i složene proizvodnje, oni su ostali predmet mogućih kasnijih razmatranja i realizacija, ali da nikako nisu ostavljeni sa strane i neće biti zaboravljeni.

 

Čestitamo Jeleni na vrednoj nagradi koja predstavlja rad i delo našeg najvećeg naučnika, Nikole Tesle i sigurni smo da će suveniri sa njenim kreativnim rešenjem privući najviše pažnje kako domaće tako i strane publike.