Završen je još jedan najveći gejmerski događaj za ovu godinu – Global Game Jam, gde je pored 105 zemalja i 800 lokacija deo 48h hakatona bio i Univerzitet Metropolitan u Nišu, sa preko trideset jammer-a. Najveća neizvesnost za sve učesnike Global Game Jam-a i ljubitelje gejminga koji su se prijavili za ovaj nezaboravan događaj bila je tema, a koja se nije znala do samog početka takmičenja. Tema koja je izabrana za ovogodišnje takmičenje imala je i više nego simboličan naziv i dala veliku inspiraciju učesnicima cele planete – What Home Means To You.
 

Pred jammer-ima su bile dve duge noći, gde su se „rađale“ najkreativnije ideje, nova prijateljstva i gde je Univerzitet Metropolitan još jednom pokazao da je središte svetskih događaja. Za prvo mesto se „borilo“ sedam timova: Good Fellas, Magma, Programeri u pokušaju, IQOverflow, Nešto originalno, Forsiraj i UL. Svi učesnici Global Game Jam-a su imali svoje mentore, asistente i studente sa Fakulteta informacionih tehnologija i Fakulteta digitalnih umetnosti. Mentori su bili uz jammer-e svih 48h iako je u toku bio ispitni rok.

 
Žiri su činili predstavnici velikih firmi koji su imali težak zadatak, jer su na ovom takmičenju svi bili pobednici, nakon neprespavanih noći i uloženog truda. Ispred firme Neopix deo žirija je bio Milan Andrejević, a ispred firme Peaksel – Aleksandra Ivić. Takođe tu je bio i žiri sa Univerziteta Metropolitan, asistenti Igor Sabo i Marko Tanić.
 

Univerzitet Metropolitan je ove godine imao više nagrada za sjajne jammer-e: BEST OVERALL GAME – JURY AWARD, BEST USE OF THEME AWARD, BEST TEAM SPIRIT AWARD, MOST FRESH LOOK AWARD i JAMMER’S CHOICE AWARD, a svim učesnicima je odobren popust od 20% za upis na Osnovne i Master akademske studije na Fakultetu informacionih tehnologija i Fakultetu digitalnih umetnosti.

 
Glavnu nagradu od po 1.000€ za upis na Univerzitet Metropolitan i Sony playstation 4 od firme Peaksel – BEST OVERALL GAME – JURY AWARD, dobio je tim Magma koji su činili: Bogdan Mitrović, Dušan Mitrović, Luka Ivković i Bogdan Micić. Takođe žiri je dodelio nagradu i za – BEST USE OF THEME AWARD za takmičare tima IQOverflow u sastavu: Natalije Branković, Nika Kneževića, Petra Popovića, Andrije Stevanovića i Andreja Dikića, koji su dobili po 500€ za upis na Univerzitet Metropolitan.
 

Pored žirija na ovogodišnjem GGJ su glasali i mentori, organizacioni tim i sami jammer-i. BEST TEAM SPIRIT AWARD je dodeljena od strane mentora, timu UL: Dušan Janković, Dejan Demčić, Aleksa Jovanović, Ilija Jevtić i Strahinja Dinić. Nagradu – MOST FRESH LOOK za koju je glasao organizacioni tim, dobija Forsiraj tim i: Lazar Bogdanović, Veljko Mihajlović i Nikola Živadinović. Takmičari su izabrali naj tim za – JAMMER’S CHOICE AWARD i još jednu nagradu od 500€ za upis na FIT ili FDU, dobio je tim Nešto originalno u sastavu: Dušan Mirković, Nikola Petković i Luka Kostić.

 
Zahvaljujemo se još jednom svim učesnicima, vatrenim jammer-ima koji su pokazali kako je biti deo svetskog događaja. Takođe ni ovaj događaj ne bi savršeno prošao bez sponzora – Guarane, Aqua Vive, Chipsy-a i Sweeet-a koji su dali takmičarima dodatnu energiju tokom 48h hakatona.
 

U nastavku pogledajte atmosferu sa GGJ za 2019. godinu i počnite da se pripremate za sledeću, kada će globalno gejming takmičenje biti održano od 31. januara do 02. februara 2020. godine.