Dekanka Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, profesorka dr Katarina Kaplarski je zajedno sa talentovanim stipendistima, dizajn timom UM-a, posetila izložbu – Vokovizuel SP, našeg poznatog i cenjenog umetnika Vladana Radovanovića u foajeu zgrade Radio-televizije Srbije.

 

Višemedijski umetnik Vladan Radovanović već decenijama istražuje na polju sinteze umetnosti i pokušava da stvori konkretne forme koje prikazuju sintezu sadržaja stvaralačke svesti u domenu vizuelne sfere sa sadržajima koji su nastali u domenu zvuka, tražeći artificijelnu formu te sinteze. Na ovom polju Radovanović je postigao najoriginalnije tvorevine, jedinstvene ne samo kod nas već i u svetu, i predstavljaju apsolutne presedane u savremenoj umetnosti.

 

Vladan Radovanović je rođen u Beogradu, 1932. godine. Kompoziciju je diplomirao na beogradskoj Muzičkoj akademiji i inicirao je osnivanje Elektronskog studija Radio Beograda. Stvara na području muzike, slikarstva, književnosti, novih medija i višemedijske sinteze. Centralno mesto u njegovoj poetici zauzima sintezijska umetnost. Napisao je preko 250 teorijskih tekstova o muzici i novijim tendencijama u umetnosti. Radio je u studijima u Varšavi, Parizu, Utrehtu i Budimpešti. Održao je 27 samostalnih izložbi i performansa u zemlji i inostranstvu.

 

Profesor Radovanović je dobitnik brojnih nagrada, član je Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja likovnih umetnika Srbije. Od 2001. do 2011. godine je profesor po pozivu na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, Grupa za višemedijsku umetnost. Godine 2005. postao je počasni doktor muzike Univerziteta u Kolumbusu, Ohajo, a 2007. počasni doktor višemedijske umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

 

Studenti su sa velikom pažnjom i interesovanjem govorili sa autorom izložbe o konceptu iz ove umetničke oblasti „vokovizuel“ u okviru višemedijske umetnosti. Zanimljivo je, da je profesor Radovanović bio mentor na magistarskim i doktorskim studijama iz oblasti višemedijske umetnosti profesorki Kaplarski, tako da je ishod posete ove nesvakidašnje izložbe bio susret tri generacije umetnika i dizajnera.