U Galeriji RTS-a, u petak 21. avgusta je svečano otvorena izložba Snaga ljubavi autorke Aleksansdre Gavrik, posvećene njenom ocu, Vlastimiru Gavriku (1928-2008), eminentnom, filmskom i televizijskom scenografu, velikanu, dobitniku Oskara, koji je zbog svog kulturnog doprinosa uz veliku čast sahranjen u Aleji zaslužnih građana u Beogradu.
 

Studenti Fakulteta digitalnih umetnosti, smera Grafički dizajn Univerziteta Metropolitan, među kojima su i stipendisti Metropolitana, mladi i talentovani umetnici: Nina Ignjatović, Nina Georgijevski, Žarko Radojičić, Andrea Šarac, Slađana Ljubić i Strahinja Trujkić, su zajedno sa profesorkom FDU-a Nedom Šormaz, dizajnirali i pripremili za štampu celokupnu zaostavštinu Vlastimira Gavrike, koja se sastoji od skica, crteža, akvarela i fotografija, a koju će posetioci izložbe moći da vide i uživaju u Galeriji RTS-a u Beogradu do 13. septembra 2020. godine.
 

Izložbu „Snaga ljubavi, uz prisustvo autorke Aleksansdre Gavrik, otvorila je i dekanka Fakulteta digitalnih umetnosti, prof. dr Svetlana Smolčić Makuljević, koja je u svom govoru naglasila vezu između velikana primenjene umetnosti u Srbiji, u prošlosti i savremenih dizajnera, studenata Grafičkog dizajna Univerziteta Metropolitan.
 

Veoma važan umetnički opus Vlastimira Gavrika predstavlja jedan od važnih i dobrih primera primenjeno umetničke prakse, kojom mogu da se inspirišu savremene mlade generacije. O samoj izložbi „Snaga ljubavi“ i Vlastimiru Gavriku možete pogledati na ovom linku.
 

Saradnja Univerziteta Metropolitan i studenata Grafičkog dizajna na ovoj izložbi predstavlja primer dobre saradnje u kojoj se neguju prave vrednosti, i u kojoj studenti dizajna uče na praktičnim primerima umetničkog i dizajnerskog nasleđa Srbije, gde pronalaze inspiraciju u našoj umetničkoj prošlosti.