Da Univerzitet Metropolitan neguje prave vrednosti i ima kvalitetan nastavni kadar, koji studentima prenosi svoje dugogodišnje znanje i iskustvo, govore mnogobrojne nagrade i priznanja koje profesori UM-a svakodnevno dobijaju.

 

Na nedavno održanom izboru za pesmu Beovizije, profesor Fakulteta digitalnih umetnosti Nenad Ćeranić se predstavio sa muzičkom kompozicijom „Veruj u sebe“ i ušao u polufinale, izbor od 24 pesme, od kojih će jedna od njih biti izabrana da predstavlja našu zemlju na Eurovision Song Contest-u 2020. godine u Roterdamu.

 

1. Gde ste našli inspiraciju za predstavljenu muzičku numeru „Veruj u sebe“ i koju poruku šaljete kroz pesmu?

 

Inspiracija se nametnula sama kroz roditeljstvo, tako da verujem da je podsvest odigrala ključnu ulogu u kreiranju teksta za pomenutu kompoziciju. U načelu, pesma predstavlja poruku oca svom sinu, ali se može reflektovati i kao poruka bilo kog roditelja svom detetu. Dakle da sumiramo, poruka je vrlo jasna „Veruj u sebe“!

 

2.Da li ste tekst i muziku za kompoziciju Vi radili?

 

Celokupnu pesmu, dakle kompoziciju, tekst i aranžman potpisujemo čuveni producent Alek Aleksov i moja malenkost.

 

3. Koliko dugo ste prisutni na domaćoj muzičkoj sceni i da li je ovo prvi put da učestvujete na takmičenju za pesmu Beovizije – Eurovision Song Contest?

 

Na javnoj muzičkoj sceni, prisutan sam od 2006. godine i mog prvog javnog nastupa kao kantautor (kompozitor, tekstopisac i izvođač) na Radijskom festivalu, izvodivši sada već evergreen pop numeru „Nek’ padaju kiše“. Muzikom, u profesionalnom smislu, se bavim od 2001. godine. Na Beoviziji sam već učestvovao 2008. godine i nosim lepo iskustvo sa pomenutog festivala. Iste godine objavio sam svoj prvi muzički album pod nazivom „Uvertira“, dok sam 2010. godine takođe dobio poziv od kompozitora Gorana Bregovića i uredništva RTS-a, da pevam jednu od tri numere koje je Bregović komponovao.

 

 

4. Kao profesor na Fakultetu digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, već 7 godina predajete na predmetu dramaturgija zvuka. Koliko Vas zapravo studenti inspirišu, da li kroz njih i rad sa njima pronalazite dodatnu inspiraciju?

 

Sedam godina na FDU predajem Dramaturgiju zvuka, a četiri godine predmet Snimanje i dizajn zvuka. Sa studentima imam odličan odnos i rad sa njima mi uliva dodatnu energiju. Mi zaista puno radimo na različitim multimedijalnim projektima, od igara, kratkih filmova do radio drama i reklama. Rad sa studentima svakako inspiriše.

 

5. Kakva su Vaša očekivanja od predstojeće Beovizije, obzirom da je konkurencija velika – izabrane su 24 muzičke kompozicije?

 

Očekivanja su da sve prođe tehnički onako kako sam zamislio i da što bolje iznesem numeru na sceni. Sve ostalo je na publici. Mišljenja sam da umetnost, pa samim tim i muzika nije trka na 100m gde je bitno prolazno vreme i pamte se samo tri medalje, a najčešće ona najsjajnija. To su ipak egzaktne stvari, muzika nije. Najbitnije je da publika emotivno doživi pesmu i da nađe neku zajedničku pripadnost, onda se dešava to da pesma traje i da će trajati – dugo. U muzici je jedino to bitno po mom skromnom mišljenju.

 

 

Profesor Nenad Ćeranić je diplomirao Muzičku produkciju sa ocenom 10, kao prvi u klasi na Akademiji Umetnosti u Beogradu, a juna 2011. postao je master muzičke umetnosti. Učestvovao je na mnogobrojnim, prestižnim muzičkim festivalima u Srbiji, regionu, ali i svetu gde je uspešno predstavljao Srbiju, kao i svoje pesme. Takođe profesor Ćeranić je dobitnik najvećeg priznanja koje Akademija Umetnosti u Beogradu dodeljuje, nagrade Sveti Vid – za izuzetan doprinos kulturi i umetnosti.

 

Čestitamo profesoru Nenadu Ćeraniću na ostvarenom uspehu i verujemo da će njegova muzička kompozicija „Veruj u sebe“ pobediti na ovogodišnjoj Beoviziji, a onda u maju mesecu i na Eurovision Song Contest-u.