O uspehu studenta Univerziteta Metropolitan se uvek piše i priča, jer stečeno znanje mogu da prenesu i primene odmah nakon završenih studija. Jedna od njih je i Dragana Krtinić, koja je završila Fakultet digitalnih umetnosti, studijski program Grafički dizajn.

 

Nakon završetka studija, ubrzo se zaposlila u SpiceFactory agenciji za digitalne inovacije gde se bavi pretežno grafičkim, web dizajnom i ilustracijom – „Ono što me privuklo jeste to što je SpiceFactory mesto koje je kako ka inovacijama i razvijanju usmereno i ka kreiranju izuzetno dobre timske kulture. Tim se polako širi i svi zainteresovani studenti mogu pratiti otvorene konkurse”.

 

 

Kao deo SPFR tima, nedavno je bila i jedan od govornika na Voxxeddays Belgrade konferenciji. Iznela je svoje stavove vezane za empatiju u dizajnu i prisutnima prenela važnost te teme. „To je nešto o čemu volim da pišem i pričam. Za mene, dizajn nije luksuz, već suštinska potreba. To je ključni dео bilo kog procesa proizvodnje, gde su uključeni digitalni proizvodi. Zato mislim da ova tema nije samo za dizajnere, već i za inženjere“ – istakla je Dragana.

 

„Intuicija je jedna od glavnih pokretača, a da bi nju razvili potrebna nam je empatija. Projektovanje je organski proces više nego metodološki.“ – prenela je Dragana svoje izlaganje u okviru Voxxeddays Belgrade konferencije i dodala „Dobar dizajn čini da se ljudi osećaju dobro. Lepota menja emocije, emocije menjaju način na koji se ljudski mozak nosi sa problemima. Prvi stimulus kreira odgovor na naredni stimulus. Veliki broj odluka je donesen pre nego što je to došlo do naše svesti, zato dizajn ima veliku moć. Empatiju možemo utkati u dizajn interfejsa, personu proizvoda, ilustraciju… Koristeći se bojom, oblikom, teksturom, kompozicijom i tako dalje, mi ostvarujemo jasniju komunikaciju sa korisnicima i kreiramo bolje korisničko iskustvo“.

  

Pored dizajniranja u SpiceFactoryu trudi se da ne zapostavlja umetničku stranu i da isprati dešavanja na našoj Beogradskoj umetničkoj sceni. Poslednja kolektivna izložba na kojoj je učestvovala je ФОРМА – FORMA koja je postavljena u GIR storeu do 18. novembra 2017. godine. Završila je i jednogodišnji Neltov Edukativni program, a ove godine je i u programskom savetu istog. Takođe je već par godina član umetničke grupeGradska Gerila”, koja okuplja mlade i koji su spremni da menjaju stvari, kako bi stvorili sebi uslove za napredovanje.

 

Trenutno radi na projektu DACIDA konferencija (Developing Arts and Culture in Digital Age / Razvijanje umetnosti i kulture u digitalnom dobu), u okviru „Gradske Gerile“ koja istražuje granice egzistencije umetnika u 21. veku. Pored toga, konferencija će se baviti pitanjem identiteta i uloge koju umetnik danas ima, na koje načine može opstati, kao i koliko je važnost zajednice i offline/online udruživanja bitna.

 

Projekat okuplja mlade koji su spremni da menjaju stvari i stvore sebi uslove za napredovanje. Projekat će se širiti i prerasti u međunarodnu online platformu sa dosta zanimljivog sadržaja i svi zainteresovani mogu da se jave i doprinesu što boljem formiranju i održanju platforme.

 

 

Draganu Krtinić možete pronaći na facebook-u i dobiti korisne savete i informacije o mestu gde aktivno radi i stvara svoje ideje SpiceFactory, a neki od njenih online portfolia su: