U okviru aktivnosti Kreativnog centra Univerziteta Metropolitan u Nišu, održana je interaktivna radionica Razvoj video igre preko Unity platforme na primeru 2D RPG projekta Ruby’s Adventure. Interaktivnu radionicu je održao Miloš Krstić, Senior Android & Unity Developer iz kompanije Peaksel iz Niša.

 

Radionica je bila namenjena svima koji su želeli da nauče kako se razvija video igra i da probaju/vežbaju rad u programu Unity. Učesnici su na radionici bili u prilici da paralelno sa predavačem obavljaju određene zadatke u programu, probaju različite opcije i učestvuju u projektu razvoja video igre. Tokom radionice, studenti su mogli da postavljaju pitanja predavaču. Na kraju radionice, svi učesnici su dobili dodatni materijal koji mogu koristiti za vežbanje i dalje usavršavanje rada u programu Unity.

 

Na radionici su se prisutni upoznali i vežbali sa sledećim opcijama i alatima u programu Unity: Unity Editor Interface, Game Objects, Scripts & User Input, Tilemaps, Prefabs, Object Interactions – Colliders & Collision detection, Animator – Animations, Canvas & User Interface, Audio in Game, Particles i Android Build Process.

 

Peaksel je digitalna kompanija osnovana u Nišu 2012. godine, koja danas ima preko 40 stalno zaposlenih. Specijalnost kompanije su razvoj, objavljivanje i marketing sopstvenih mobilnih igara i aplikacija za Android i iOS uređaje. Svi zaposleni kompanije Peaksel su visoko kvalifikovani profesionalci sa univerzitetskom diplomom iz oblasti programiranja, dizajna, umetnosti, marketinga ili stranog jezika. Kompanija Peaksel visoko vrednuje timski rad, marljivost i brzo učenje, što dovodi do sinergijskog efekta. Moto kompanije je: „Niko od nas nije toliko dobar na individualnom nivou koliko smo dobri svi mi kao tim“.

 

Na radionici su, pored studenata, bili prisutni i učenici srednjih škola, što potvrđuje da je razvoj video igara aktuelna tema koja budi interesovanje mladih sugrađana, ali i što pokazuje da Nišlije već prepoznaju Kreativni centar kao mesto zanimljivih dešavanja i novih saznanja.

 

Ovo je ujedno bila i proslava veoma uspešne prve, prolećne sezone rada Kreativnog centra Univerziteta Metropolitan u Nišu, gde su se na kraju radionice svi prisutni počastili slatkišima u opuštenoj atmosferi. Tom prilikom su i studenti koji su se plasirali na nacionalno finale Takmičenja za najbolju studentsku ideju dobili simbolične poklone, kao zahvalnost za posebno isticanje i doprinos radu Kreativnog centra. Vidimo se na jesen sa još puno aktuelnih tema i zanimljivih govornika na gostujućim predavanjima i radionicama – da zajedno razvijamo inovativnost, kreativnost i preduzetnički duh.