I ja se borim! – humanitarna akcija za decu obolelu od raka i 15 godina NURDORA

I ja se borim! – humanitarna akcija za decu obolelu od raka i 15 godina NURDORA

18.02.2019.

Petak, 15. februar ostaće zapamćen po obeleženom Svetskom danu dece obolele od raka. Tačno u 13h, u više od 30 gradova Srbije simbolično su pušteni u nebo zlatni baloni, u obliku srca, kao podrška svim mališanima koji se leče od raka i u znak sećanja na one male superheroje koji više nisu sa nama. Ovim činom, ali i celokupnom manifestacijom, Udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR tradicionalno je obeležilo ovaj dan, ali i svoj 15 rođendan.
 
Humanitarni skupovi su deo kampanje „I ja se borim!“ koju NURDOR organizuje u cilju izgradnje i opremanja nove Roditeljske kuće u Beogradu, a kojom će se omogućiti besplatan smeštaj i briga o deci, kao i njhovim porodicama koje dolaze iz cele Srbije u glavni grad na lečenje.
 
Na humanitarnim skupovima širom naše zemlje prikupljeno je 2. 191,644 dinara, međutim to nije konačni rezultat jer su akciju podržale brojne ugostiteljske radnje uz „Humanitarnu kafu“ koju realizuje udruženje – Dobro delo u okviru projekta pod nazivom „Šta ima?“. Veliku podršku sugrađani svakodnevno daju i putem slanja SMS poruka na broj 1150.
 
Beograd je najveći dijagnostički i terapijski centar u našoj zemlji, gde najveći broj dece dolazi na lečenje. Kapaciteti kojima se trenutno raspolaže nisu dovoljni da zbrinu sve porodice koje imaju potrebu za smeštajem u Beogradu dok se njihovo dete leče. Važno je znati da lečenje maligne bolesti traje minimum godinu dana i da porodice često dolaze iz malih sredina, udaljenih od Beograda, tako da je neophodno da postoji ceo jedan sistem koji će ih zbrinuti i voditi računa o njima svaki dan sve dok traje lečenje. To je Roditeljska kuća i za to se borimo svi zajedno.
 
„Projekat Roditeljska kuća je tek počeo, pred nama je dug put i važan zadatak. Što nas u toj misiji bude više, to ćemo biti uspešniji i pružiti veću podršku deci kojoj smo neophodni. Borba za njihovo zdravlje i život je i borba za bolje nas i drago nam je što ljudi u Srbiji to prepoznaju. Veliku zahvalnost dugujemo i kompanijama koje su nam do sada pomagale pa smo tako presrećni što ćemo uskoro moći da najavimo i novog partnera, koji će nam u značajnoj meri pomoći upravo na projektu Roditeljske kuće u Beogradu.“ – zaključuju iz NURDOR-a.
 
Prethodni ciklus kampanje „I ja se borim!“ uspešno je okončan u 2018. godini, u kojoj je otvoreno novo hemato-onkološko odeljenje Dečje klinike u Nišu – projekat u koji su građani Srbije kroz NURDOR uložili više od 100 miliona dinara. Danas naša zemlja ima najsavremeniju ustanovu ove namene na Balkanu.
 
Obeležavanje Svetskog dana dece obolele od raka pomogli su: Color Press Group, Centar beogradskih festivala CEBEF, Ninamedia, Univerzitet Metropoliten,   McCann Beograd, Alma Quattro, BIG print, DPC, Clear point, Ultra Fashion, OC Infopolis, Giunti Knjižare, Info Media Group, Kliping, Medic Media, Zrenjaninska biblioteka, ART02, Tuli štamparija, kao i mnogi drugi sugrađani dobre volje.