Na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu, u sklopu redovnih predavanja iz predmeta – Bezbednost i zaštita informacija na Fakultetu informacionih tehnologija, kod profesora Igora Franca, održano je gostujuće predavanje kompanije CLICO Adriatic. Tema predavanja je bila Analiza ranjivosti sistema“, a predavanje je održao CLICO Security Engineer, Nikola Markovinović.

 

Ekspert security engineer-inga, Nikola Markovinović je govorio studentima o neophodnosti i značaju analize ranjivosti IT infrastrukture, primenjujući određeni set alata koji analiziraju mrežne i infrastrukturne ranjivosti, koje kontrolišu ranjivosti sa ciljem da se ustanovi – ko, kada i gde može uzrokovati pretnje i na koji način napadači mogu iskoristiti te ranjivosti za napad i nelegalne radnje unutar mreže.

 

Studentima je predstavljeno da je svrha i cilj korišćenja ovakvih alata zapravo rešenje da pomognu organizacijama u podizanju nivoa IT bezbednosti, kreiranju pravovremenih mehanizama odbrane i ublažavanju eventualnih šteta.