Prva manifestacija u regionu za promociju dostignuća domaćih i međunarodnih studenata na polju fotografije u organizaciji Akademije umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, održana je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, gde su se u okviru izložbe našle i fotografije studenata Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan iz Beograda i Niša.

 

U okviru konkursa STUDENT PHOTOGRAPHY 2019 na svetskom Bijenalu, svoje radove, fotografije su poslali studenti Grafičkog dizajna FDU-a: Jovana Ćirić, Milan Černe i Lidija Stojanović. Radovi ovogodišnjih učesnika svetskog Bijenala koji se održao u Novom Sadu, bili su prikazani u okviru grupne izložbe – digitalne prezentacije, u Galeriji S, Muzeja savremene umetnosti.    

 

Pitali smo studente Univerziteta Metropolitan za utiske povodom učešća i njihovih prikazanih radova u okviru ove svetske manifestacije, i rekli su:

 

„Fotografije, koje sam priložila na 7. Bijenalu fotografije, jesu mahom portretske. To su „zamrznuti“ trenuci, nehotični pogledi i pokreti iza kojih se kriju emocije koje otkrivaju veliku misteriju onoga ko smo, duboko unutar nas samih i zato zauzimaju važno mesto među mojim radovima.“ – Lidija Stojanović, studentkinja II godine Grafičkog dizajna.

 

Milan Černe, student I godine Grafičkog dizajna je istakao – „Fotografije, koje sam priložio 7. Bijenalu fotografije, u velikoj meri prikazuju pejzaž Venecije i okoline. Fotografije pričaju priče koje su van ovog vremena, gde se tačno vreme ne zna i daju van vremenski osećaj, ni sadašnjost ni budućnost.“

 

„Na svojim fotografijama pokušavam da definišem lepotu svega što vidimo oko nas. Ja lepotu vidim i na napuštenim mestima. Napuštena mesta imaju toliko istorije. Na tom napuštenom mestu je postojao čitav drugi život, koji danas niko ne posećuje. Iz tog razloga fotografišem i zabeležim svako napušteno mesto na koje naiđem. Gledajući fotografiju napuštenog mesta, možete zamisliti kako je sve izgledalo dok je to mesto „živelo“.

 

Isto je i sa fotografijom modela. Volim da fotografišem i zabeležim lepotu ljudi. Fotografije pokazuju puno emocija. Svaki tip tela, boju kože, boju kose itd. smatram lepim“ – rekla je Jovana Ćirić, studentkinja I godine Grafičkog dizajna iz Niša.

 

Studentsko svetsko Bijenale prvi put je održano 2004. godine i od svog početka do danas, preraslo je u važnu platformu za razmenu ideja i međukulturalne susrete mladih umetnika iz svih krajeva sveta, i ovom prilikom čestitamo našim studentima koji su bili deo ove značajne izložbe.