Film O NOVCU I SREĆI, profesora FDU, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka na najvećem svetskom festivalu animiranog filma u Ansiju (Annecy), Francuska

Film O NOVCU I SREĆI, profesora FDU, Ane Nedeljković i Nikole Majdaka na najvećem svetskom festivalu animiranog filma u Ansiju (Annecy), Francuska

21.06.2023.

Kratki animirani film, profesora Fakulteta digalnih umenosti,  Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „O novcu i sreći“ prikazan je u okviru takmičarskog programa Perspektive prestižnog Festivala animiranog filma u Ansiju, Francuskoj koji je održan od 11. do 17. juna 2023. Ovaj festival predstavlja najznačajniji festival animacije na svetu, a ovogodišnje izdanje okupilo je preko 15 000 akreditovanih gostiju iz celog sveta. Učešće u okviru ovog festivala predstavlja veliku uspeh u svetu animacije.

 

Animirani film „O novcu i sreći“ na festivalu je imao čak četiri projekcije pred punom salom i naišao je na odlične reakcije publike. Reditelji filma Ana Nedeljković i Nikola Majdak imali su priliku da prisustvuju ovom festivalu i predstave svoj rad publici.

 

Film „O novcu i sreći“ bavi se aktuelnom temom ekonomije, kroz distopijski svet Hrčaka koji žive u i vredno rade u Hrčkolendu, savršenoj državi sa savršenom ekonomijom u  kojoj BDP konstantno raste, ne postoji nezaposlenost, a 100% stanovništva izjašnjava se da je srećno. Naravno, kao i svaki pokušaj nasilnog uredjenja savršenog društva, svet Hrčaka ima i svoju mračnu stranu, koju postepeno otkrivamo tokom filma. Film traje 10 minuta i rađen je u zahtevnoj stop motion tehnici animacije, u kojoj su korišćene plastelinske lutke.

 

Film je premijerno prikazan na prestižnom Lokarno film festivalu u Švajcarskoj u avgustu 2022. godine, a potom i na brojnim drugim međunarodnim festivalima među kojima izdvajamo Sarajevo Film Festival, DOK Leipzig i PÖFF Black Nights Film Festival u Talinu. Američku premijeru imao je na Međunarodnom filmskom festivalu u Santa Barbari.

 

Prvi animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka „Rabbitland“ nagrađen je Kristalnim medvedom na Berlinalu 2013. godine i prikazan je na preko sto festivala širom sveta. Njihov drugi animirani film „Neputovanja“  iz 2018. godine, prikazan je na Berlinalu, Ansiju (Annecy) i Sandensu, kao i na brojnim drugim festivalima, a takođe je kvalifikovan za Oskara i nominovan za prestižnu Annie nagradu u Los Anđelesu. Film „O novcu i sreći“ je njihov treći kratki animirani film. Trenutno rade i na razvoju svog prvog dugometražnog animiranog filma „Novi Rabbitland“.

 

Film „O novcu i sreći“ producirala je filmska kuća Baš Čelik (producentkinja Jelena Mitrović) a koproducenti su Finta Film iz Slovenije (Tina Smrekar) i Bfilm iz Slovačke (Peter Badač). Film je podržan od strane Filmskog centra Srbije, Slovenačkog filmskog centar i  Creative Europe Media, a distributer je MIYU iz Francuske (Luce Grosjean). Boravak autora na festivalu u Ansiju podržan je od strane Ministarstva kulture Republike Srbije.

 

Autorka scenarija i vizuelnog koncepta je Ana Nedeljković, direktor fotografije Nikola Majdak, montažu filma radila je Milina Trišić, muziku Dušan Petrović, naratorka je Maša Mileusnić, dizajn zvuka radio je Julij Zornik a film su animirali Ana Nedeljković, Leon Vidmar i Nikola Majdak. U radu na ovom filmu učestvovali su i brojni drugi saradnici.

 

Univerzitet Metopolitan još jednom čestita našim profesorima na još jednom velikom uspehu!