U okviru Međunarodne letnje škole na projektu vizuelna matematika „VisMath“ u subotu 19. Juna, je na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu održan Family day na kome su se građani, a posebno deca, kroz razne radionice, upoznali sa spojem matematike i umetnosti.
Ispred Univerziteta Metropolitan, građani svih uzrasta su mogli su da učestvuju u više radionica koje su organizovali nastavnici i studenti koji su učesnici u letnjoj školi, ali i da posmatraju kako strani predavači iz Belgije, Austrije, Holandije prave DNK strukturu, Leonardovu kupolu, lavirint slagalice od ploča….
Cilj Family day-a je da se građani upoznaju sa vizuelnom matematikom kroz umetnost i zabavu.

 

Međunarodna letnja škola se održava po drugi put i trajaće do 26. jula, a da je tokom dve nedelje planirano održavanje brojnih radionica i predavanja na kojima učestvuju domaći i strani profesori.

Inače, letnja škola se organizuje u okviru međunarodnog projekta vizuelna matematika u okviru Tempus projekta, a prošle godine je u Mađarskoj organizovana škola, a njen cilj je da upozna nastavnike kako da interesantnije organizuju časove matematike i deci prikažu matematiku na zanimljiviji način – kroz umetnost i igru.
Profesor Slavik Jablan, jedan od pokretača ideje vizuelne matematike, rekao je da je čitava ideja krenula pre nekoliko godina i da je na Metropolitanu organizovan predmet vizuelna matematika
„Cilj je bio da približimo matematiku dizajnerima, ali i svim ostalim đacima i da pokušamo da matematika ne bude bauk“.