U okviru ovogodišnjeg Mikser festival, koji će se održati od 25. do 28. maja 2017. godine, vraćajući se na prvobitnu lokaciju, gde je sve počelo – u silosima nekadašnjeg Žitomlina na donjem Dorćolu, pod autobiografskim sloganom Migracija, predstaviće se i Fakultet digitalnih umetnosti, Univerziteta Metropolitan.

 

FDU izlaže dve postavke (instalacije) – „Reflective Education“ i „Bajs“. Takođe će u petak 26. maja, sa početkom od 17h biti održana i dečija radionica pod nazivom „Simbolizuj soluciju“, koju će voditi profesorka Madlena Dašić, zajedno sa studentima četvrte godine.

 

Prva postavka nosi naziv Reflective Education na kojoj su radile Danijela Mitrović i Madlena Dašić. Koncept ove postavke je baziran na ideologiji da print mediji nisu u potpunosti iščezli, da formalno i neformalno čitanje štampanih knjiga jeste izraz samoposmatranja i mentalne meditacije. U svetu digitalnih inovacija, knjige mogu biti generički izmenjene u svojim formama i organskoj prirodi, ali i dalje moraju posedovati srž svog postojanja.

 

Ova 3D animacija je izrađena kao kreativna motivacija da forme fizičkih knjiga mogu biti oživljene u sinhronizaciji digitalne forme, koji se može prikazati u upotrebi konceptualne forme edukacije. Animacija je inspirisana tragovima misli koji se dogode u našem umu u toku kreiranja i promatranja određene ideje. Kako kreativno razmišljanje sa svojim tehnikama teži ka mobilnim formama, ideja edukacije teži ka inovativnoj i superiornoj formi koja angažuje i opismenjuje.

 

Druga postavka je Bajs rad Teodore Dautović i prikazuje dečiji bicikl koji privlači posmatrača pomoću zvuka. Posmatrač može ostvariti interakciju sa biciklom ako odluči da okreće pedale, što započinje projekciju videa na zidu ispred bicikla i traje dokle god se pedale okreću. Video prati i muzika nalik na neku iz starih muzičkih kutija.

 

Osnovna misao je ljubav prema biciklu, bez ikakvih osvrtanja na zdravstvene benefite biciklizma, ekološka pitanja, aktivizam itd. Ona ga podseća na stara vremena u svom detinjstvu, kada je vožnja bicikla bila tako uzbudljiva i zabavna.

 

„Bajs“ pokušava da nas vrati u dane detinjstva, podsećajući nas na prijatan i uzbudljiv osećaj brzine i vetra u kosi, kada smo napamet znali svaki kamenčić i rupu pod točkom našeg bicikla na putu do kuće.

 

Posetite Mikser festival na novoj/staroj lokaciji u Žitomlinu i uživajte u drugačijoj perspektivi kulture i života, koju su za vas pripremili profesori i studenti sa Fakulteta Digitanih umetnosti, Univerziteta Metropolitan iz Beograda sa postavkom instalacija u 3 silosu desno.