„Eye Candy“ multimedijalno izlaganje profesorke Madlene Dašić, u KC Dorćol

„Eye Candy“ multimedijalno izlaganje profesorke Madlene Dašić, u KC Dorćol

7.03.2023.

Pozivamo vas na 4. samostalnu izložbu profesorke Fakluteta digitalnih umetnosti, Madlene Dašić. Izložba će biti otvorena 17. marta u 18h u Kulturnom Centru Dorćol (Mike Alasa 48. Dorćol).

 

Egzibicija ili, može se reći, performativna postavka pod nazivom „Eye Candy“ autorke Madlene Dašić daje kontrast na savremene postamente, gde se umetnici bave problemima u društvu, i svemu što predstavlja nedostatak. Zaobilazi falinke već se usmerava na dobitke, onome što nam obogaćuje iskustvo i proizvodi osećaj ispunjenja, makar na jedan površan trenutak. Kroz odabir različitih stilova i materijala, daje prekrivena značenja i odredjeni kontekst svakom postamentu i delu.

 

Fokus stavlja na stereotipe i metafore koji bivaju već utvrdjeni kao donosioci zadovoljstva. Dovodi se u pitanje, da li estetsko zadovoljenje dovodi do duševnog spokojstva i koliko je savremen život i postojeće norme unapred definisalo naše želje i ciljeve. Madlena Dašić kreira amorfne forme kroz odabir raznovrsnih materijala i medija, koji podrazumevaju slika na platnu, kolažirana dela, pleksiglas, upotreba plastike, ručno slikane keramičke ploči, nestandardni formati plakata i platna,animacije, takodje daje na značaj vizuelnoj kulturi svakog postamenta koji medjusobno saradjuje sa samom temom, kontekstom i prostorom. Koncept „Eye Candy“ je četvrta samostalna izložba vizuelne umetnice Madlene Dašić, i predstavlja multimedijalno izlaganje njenog preispitivanja površnog estetskog zadovoljavanja savremene ljudske jedinke.

 

Autorka iz iskustva ličnog rada i perspektive u polju umetnosti, gde joj se često sudaraju avangardni i komercijalni smerovi razmišljanja, stavlja fokus na predmete, procese i vizuelne frekvence koji čine trenutno zadovoljavanje posmatraoca, i koliko taj trenutak traje. Savremeni pogledi su učinili da čulo vidi dominira u hijerarhiji prioriteta čula kada pričamo o vizuelnim umetnostima, tako je postalo najvažnije da kao autori njega najpre “zadovoljimo” pa zatim sve ostalo. Hrana se više ne sprema da bi se jela, već slikala, garderoba se ne pravi da bi se nosila ili dodirnula, već takodje fotografisala, muzika takodje traži svoju neku vizuelnu ulogu i prezentaciju pre samog zvuka. Tamo gde je vizuelni sadržaj trebao biti propratni element koji samo obogaćuje iskustvo i postaje dominantan.

 

Očekujemo vas u petak u KC Dorćol!