Dozvolite da se predstavimo…

Mi smo oni koji vas motivišu, uče, morališu, guraju, ispituju i propituju, nerviraju, ponekad dosađuju, intrigiraju…

Mi smo Profesori.

U galeriji Pro3or od 5. do 12. maja sa početkom od 18h, održaće se izložba radova profesora sa Fakulteta digitalnih umetnosti pod nazivom „Exquisite corpse”. Galerija Pro3or se nalazi u ulici Koče Popovića 9.

 

Naziv izložbe „Exquisite Corpse” (Cadavre exquis) zapravo pripada nadrealističkom pokretu, koji je razočaran modernim društvom i koji je osmišljen 1925. godine. Tehnika koja je bazirana na tradicionalnoj igri reči, a koju su nadrealisti prilagodili sopstvenim „pravilima”, sa težnjom da promene društvo putem umetničkog delovanja. Svaki od učesnika igre napisao bi reč po svojoj želji (imenica, glagol, objekat, predlog) na parčetu papira i prosledio dalje sledećem učesniku, ali papir bi bio tako savijen da napisana reč ne bi mogla da se pročita. Ovaj lanac od reči rezultirao bi rečenicom koju čine nepovezane reči pa je samim tim dovedena u pitanje i njena smisao, ali je isto tako mogla doneti i neku neočekivanu poetiku.

 

Ubrzo ih je taj „verbalni lanac“ podstakao da kreiraju neočekivane slike pa je tehnika Exquisite Corpse postala vizuelna igra koja je za cilj imala da istakne aspekte nesvesnog i fantazije. Najčešće su slikali i crtali metamorfoze ili čudne, hibridne kompozicije, zapravo sve što je moglo da ukaže na povezivanje spoljašnjeg i unutrašnjeg sveta. Izložbe inicirane ovim lančanim radovima poslužile su nadrealistima da istaknu svoj umetnički ali i politički stav.

 

Exquisite Corpse danas nije više samo igra. To može biti i forma konceptualnog predstavaljanja nekih od vidova vizulenih umetnosti, ali i muzičkog dela. Izložba radova profesora sa Univerziteta Metropolitan predstavlja način povezivanja različitih dizajnerskih i umetničkih rukopisa u jednu celinu. Svaki od učesnika ima zadati format i vremenski rok od nedelju dana da završi svoj rad. Poslednjih 10cm rada prosleđuje se sledećem učesniku koji vidi samo taj mali, dati deo, a ne celu kompoziciju svog prethodnika u ovom slučaju kolege, na koji treba da se nadoveže svojim dizajnerskim crtačkim rukopisom.

 

Na kraju se sve spaja u jedan lančani rad i uz pomoć animacije povezuje u jednu celinu. Umetnici bi imali slobodu da se izraze na koji god način žele, preko štampanih dela, animacije ili generativne umetnosti, dokle god se nastavljaju na mali deo rada njihovih kolega.

 

Učesnici „Exquisite Corpse“ pored zajedničke kompozicije izlažu i svoje pojedinačne postavke – dr Katarina Kaplarski, profesor i dekan Fakulteta digitalnih umetnosti, mr Vesna Pavlović vanredni profesor, mr Neda Todorović vanredni profesor, docent Madlena Dašić, docent Ana Miletić, docent Marina Kostić, dr Svetlana Smolčić vanredni profesor, docent mr Vesna Vasović, docent Tijana Pavlov, docent Mile Kocev, docent Aleksandar Čelar, saradnik u nastavi Ivan Mančić, docent Petar Stamenković, dr Rastko Kukić, docent Marko Prokić i docent mr Branko Katanović.

 

Mi smo Profesori, pre svega ljudska bića, zatim smo umetnici.

Svi iz različitih domena dizajna, upotrebljavamo različite medije i forme.

Ova izložba je naš zajednički jezik i rukopis.

Mi ga govorimo, a Vi?

 

Galerija Pro3or se nalazi u ulici Koče Popovića 9. Sa zadovoljstvom vas očekujemo na izložbi „Exquisite Corpse“.