Uspešno je završeno državno finale takmičenja „Poslovni izazov“ u organizaciji Dostignuća mladih, gde se okupilo 90 učenika iz 75 srednjih škola iz cele Srbije koji su pobedili na regionalnim takmičenjima realizovanim u novembru i decembru prošle godine.
 
Učesnici su dobili „izazov“ da razviju poslovnu ideju koja će popularizovati domaću kinematografiju. Uz pomoć biznis volontera iz UniCredit banke i Univerziteta Metropolitan, timovi su osmišljavali rešenje problema i kreirali biznis planove, kao i prezentacije koje su drugi dan takmičenja predstavili članovima žirija u sastavu: Jasna Braunović Uzelac – UniCredit banka, Irena Đorđević – Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj, Ognjen Rakčević – Filmski i televizijski producent i Marko Polić – preduzetnik i vlasnik Kuće štampe.
 
Organizacija tematskih žurki sa ciljem popularizacije domaće kinematografije – je poslovna ideja tima broj 6, koja je osvojila prvo mesto: Anđela Durmišević (Ekonomska škola, Niš), Miloš Milanović (Tehnička škola, Zaječar), Anđela Stojković (Gimnazija, Batočina), Sara Broćić (Gimnazija, Guča), Aleksa Lađarević (Srednja turistička škola, Beograd), pod mentorstvom Jasne Kukić iz UniCredit banke.
 
Tim broj 8 osvojio je treće mesto, pod mentorstvom studenta Fakulteta za menadžment Univerziteta Metropolitan, Marka Dadića. Trećeplasirani tim su činili učenici: Anastasija Tirnanić (Ekonomsko-ugostiteljska škola „Vuk Karadžić“, Velika Plana), Nina Bogdanović (Poljoprivredno-prehrambena škola, Sombor), Bogdan Milošević (Tehnoart škola, Beograd), Vladimir Balanović (Mašinsko-elektrotehnička škola, Bor), Milica Arsić (Ugostiteljsko-turistička škola, Vrnjačka Banja).
 
Univerzitet Metropolitan je pored finansijske podrške samog takmičenja, pobedničkim timovima za prva tri mesta dodelio i vaučere, za prvu godinu Osnovnih akademskih studija, kako bi dodatno nagradio talenat i znanje najboljih srednjoškolaca. Prvo mesto i vaučer u iznosu od 500, drugo mesto 300 i za treće mesto vaučer od 200.
 
Četiri prvoplasirana tima sa ovog takmičenja učestvovaće od 13. do 15. aprila 2019. godine na „Poslovnom izazovu“ zapadnog Balkana gde će se pridružiti vršnjacima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, a timovi će ponovo biti mešoviti i činiće ih po 4 učenika iz svake zemlje.
 
U toku školske godine održano je na šest regionalnih „Poslovnih izazova“ (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu), gde je učestvovalo više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji, u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta i Univerziteta Metropolitan.