Dekanka Fakulteta digitalnih umetnosti profesorka dr Svetlana Smolčić Makuljević, bila je gost na svečanom prijemu ambasade Francuske u Beogradu, a na poziv Francuskog ambasadora, njegove ekselencije Žan Luja Falkonija. Povod svečanog prijema je bio završetak obeležavanja 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Francuske.

 

Profesorka Smolčić Makuljević je imala priliku da ambasadora Francuske obavesti o projektima na kojima radi sa studentima Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, kao što su „Mesta sećanja“ vezanim za fotografije-memorabilije sa studentskih boravaka u Francuskoj i redizajniranja Kalemegdenske tvrđave. Cilj projekta je da se studenti upoznaju sa mestima i vizuelnom kulturom sećanja grada u kome žive, kao i da kroz redizajn i razvijanje sopstvenog umetničkog izraza prošlost približe savremenim posmatračima.

 

Ovom prilikom, njegovoj ekselenciji Žan Luju Falkoniju su uručeni studentski radovi – Kristine Nikolić i Anje Ivaštanin, koji predstavljaju redizajn Spomenika zahvalnosti Francuskoj sa Kalemegdana, istaknutog jugoslovenskog skulptora Ivana Meštrovića.