Na Univerzitetu Metropolitan u Beogradu se održalo Međunarodno takmičenje iz računarske i informatičke pismenosti za učenike osnovnih i srednjih škola – Dabar, na republičkom nivou, koje je imalo za cilj povećanje interesovanje učenika u Srbiji za računarstvo i informatiku.

 

Metropolitan je bio jedna od 4 lokacije na kojoj se održavalo takmičenje na republičkom nivou za školsku 2019/2020. godinu, sa ukupno 115 učesnika osnovnih i srednjih škola, iz 4 kategorije koje su vezane za uzrast učenika i razred koji pohađaju:

 

I Dabarčić (5. do 6. razreda osnovne škole)

 

II Mladi Dabar (7. do 8. razreda osnovne škole)

 

III Dabar (1. i 2. razred srednje škole)

 

IV Stariji Dabar (3. i 4. razred srednje škole)

 

Na zanimljiv i interaktivan način kroz takmičenje – Dabar, učenici se upoznaju sa oblastima računarstva i informatike. Pitanja su tako koncepirana da kod učenika razvijaju veštine rešavanja problema, algoritamski način razmišljanja, logičko rešavanje problema, pravilnu upotrebu informacionih tehnologija i njen uticaj na društvo. Učenici kroz ovo takmičenje saznaju na koji način rešavanje problema može biti zanimljivo i zabavno.

 

Takmičenje je prvi put organizovano u Litvaniji 2004. godine i do sada je održano u više od 60 zemalja širom sveta. U Srbiji se prvi put takmičenje organizovalo školske 2013/2014. godine sa ciljem: poboljšanja i unapređenja informatičkih veština; širenja i popularizacije računarstva i informatike; upoređivanja znanja iz oblasti računarskih nauka i informacionih tehnologija između učenika iz Srbije i Evrope; otkrivanja darovitih učenika iz informatike; promocije socijalnog kontakta između mladih ljudi iz različitih škola i porekla.

 

Univerzitet Metropolitan će za III i IV kategoriju, za prva 3 mesta dodeliti vaučere u iznosu od 1.000€, 800€ i 600€ za upis na prvu godinu studija Fakulteta informacionih tehnologija i na taj način podržati mlade, talentovane srednjoškolce kao vodeća obrazovna institucija u Srbiji i regonu iz oblasti IT-a.