Brucoši Fakulteta digitalnih umetnosti u poseti galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti

Brucoši Fakulteta digitalnih umetnosti u poseti galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti

20.10.2017.

Studenti prve godine Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan u okviru predmeta Istorija dizajna, su zajedno sa profesorkom Svetlanom Smolčić Makuljević obišli izložbu pod nazivomSrpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohijiu galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu (SANU).

 

Na izložbi su mogli da se vide originali i replike umetnosti značajnih predmeta iz perioda od XII do XX veka, kao što su poznate slike i freske, makete manastira i crkvi, nakit, nošnja i drugo. Takođe su bili izloženi razni spisi i knjiga poput Dušanovog zakonika, koji imaju kulturnu vrednost. U celu priču o postavci – „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji“ studente su uveli kustosi galerije, koji su svojim znanjem i zanimljivim informacijama izložbu učinili još interesantnijom.

 

Izložba je navela studente kako kažu, na razmišljanje koliko je naših istorijskih spomenika očuvano, a koliko uništeno tokom vremena ropstva, ratova i mnogih razaranja kroz koje je naša zemlja prošla.

 

„Raduje me što sam imala priliku da na ovakav način  vidim sve te predmete koji potiču iz Pećke patrijaršije, Dečana, Gračanice i drugih manastira i saznam toliko stvari vezanih za našu kulturu. Sa istim uzbuđenjem očekujem posetu sledećoj izložbi sa našom profesorkom Svetlanom“ – Natalija Lukić, studentkinja prve godine FDU-a.

 

„Kopija freske koja mi se svidela i koja mi je bila različita od drugih fresaka i ikona, jeste ,,Strašni sud“. Original se nalazi u crkvi Hrista Pantokratora u manastiru Dečani, zadužbini kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana. Oslikana je oko 1345. godine, deset godina nakon završetka gradnje. Razlog što mi se svidela ova freska jeste njena komplikovana kompozicija i istovremeno jednostavnost sa kojom su figure prikazane“ – Matheo Delalle, student prve godine FDU-a.

 

Profesorka Univerziteta Metropolitan, dr Svetlana Smolčić Makuljević nastavlja sa vannastavnim aktivnostima ovog tipa, kako bi studente Fakulteta digitalnih umetnosti što više upoznala sa istorijom i kulturom naše zemlje.