Animirani film „Neputovanja“ profesora Fakulteta digitalnih umetnosti Univerziteta Metropolitan, Nikole Majdaka ispunio zvanične uslove za moguću nominaciju u trci za ovogodišnjeg Oskara i nagrađen na još dva festivala.

 

U Španiji je film „Neputovanja“ osvojio specijalnu nagradu žirija na prestižnom festivalu SITGES (51st  SITGES – International Fantastic Film Festival of Catalonia) u kategoriji kratkih animiranih filmova. U Italiji je nagrađen za najboliji kratki film po izboru studentskog žirija na Filmskom festivalu u Karboniji (Carbonia Film Festival) koji je posvećen temi migracija.

 

Tokom oktobra meseca „Neputovanja“ učestvuju na čak 12 festivala širom sveta, među kojima je australijska premijera ovog filma na Filmskom festivalu u Adelaidi (Adelaide Film Festival), festival BIAF (Bucheon International Animation Festival) u Južnoj Koreji, ANIMAGE u Brazilu kao i ANIMEST u Bukureštu. Takođe, ovaj film je nedavno nagrađen i u Beogradu na festiivalu Balkanima, gde je osvojio specijalnu nagradu žirija za najbolji film u stop motion tehnici.

 

Animirani film „Neputovanja“ su o (lokal) patriotizmu, turizmu i emigraciji. U pitanju je priča o devojčici koja živi u sivoj, izolovanoj zemlji, ograđenoj visokim zidom. Ona nikada nigde nije putovala, ali ceo život mašta kako će jednog dana otići zauvek u savršeni svet koji se zove – Inostranstvo. Film je rađen u stop-motion tehnici, sa plastelinskim lutkama. Uz profesora Majdaka na filmu je radila i slikarka Ana Nedeljković.

 

„Neputovanja“ su premijerno prikazana na ovogodišnjem Berlinalu u Berlinu, a na Martovskom festivalu film je osvojio Grand Prix u kategoriji animiranog filma. Film se direktno kvalifikovao za Oskara na osnovu osvojenog Grand Prix-a Zlatni Pegaz na festivalu ANIMATOR u Poljskoj.