Anđela i Bogdan u finalu Fashion Talent Design Competition u okviru SFW-a

Anđela i Bogdan u finalu Fashion Talent Design Competition u okviru SFW-a

17.05.2019.

Talentovani studenti studijskog programa Modni dizajn Fakulteta digitalnih umetnosti su i ove godine učestvovali na takmičenju – Fashion Talent Designers Competition u okviru Serbia Fashion Week-a. Studenti druge godine Univerziteta Metropolitan koji su ušli u polufinale ovog takmičenja bili su: Sofija Stanković, Ivana Matijević, Bogdan Mrša i studentkinja prve godine, Anđela Petrović.
 
Učesnici Fashion Talent Design Competition su u okviru polufinala prikazali po jedan realizovan model, a stručni žiri je imao težak zadatak da od 10 učesnika izabere 4 finalista, od kojih su njih dvoje studenti Univerziteta Metropolitan – Anđela Petrović i Bogdan Mrša. Kriterijumi za ocenjivanje i izbor modela za finale su se odnosili na originalnost, autentičnost, usklađenost i formu, kao i tehničku izvodljivost.
 
Studentkinja i stipendistkinja prve godine Modnog dizajna, Anđela Petrović se predstavila sa kolekcijom pod nazivom – Yamazaki, što je Japansko prezime koje datira od 18. veka i često se povezuje sa samurajima, koji su zapravo i najveća inspiracija same kolekcije. Samuraji su živeli po osnovnom kodeksu ratnika koji je nalagao bezuslovnu hrabrost, poštovao čast i nije dopuštao nikakvu naznaku straha u želji da posluži kao uzor i načelo svim društvenim klasama kroz istoriju Japana. Samim tim kolekcija predstavlja kako kulturu jedne od istorijski najbogatije zemlje, tako i njen način moralnog i duševnog propadanja, ali i konstantu unutrašnju borbu dobra i zla u svakom čoveku.
 
Bogdan Mrša, takođe stipendista Univerziteta Metropolitan i student druge godine Modnog dizajna, koji iza sebe već ima ulazak u prošlogodišnje finale FTDC Serbia Fashion Week-a, ovogodišnju kolekciju je nazvao – The malnourished. Koncept predstavljene kolekcije se bazirao na ideji kako smo mi kao ljudi u današnjem vremenu društvenih mreža konstanto na direktan ili indirektan način „prisiljeni“ da prihvatamo neke postavljene postulate o lepoti, kako treba da se ponašamo, izgledamo, oblačimo, usvojimo šta je „dobro“, a šta „loše“ i slično. Sve to dovodi do slepog praćenja današnjih trendova, stapajući se zapravo sa masom bezličnih ljudi.
 
Bogdan je kroz svoju kolekciju pokušao da odstupi od nekih silueta koje bi isticale žensko telo na način na koji smo navikli da ga viđamo, tako da se bazirao na dekonstrukciji muških sakoa kroz koje se trudio da prekrije što veću površinu tela, ali u isto vreme davajući mu ženstvenu notu koja je skrivena u slojevima odeće, ali i koja je tu da zaintrigira posmatrača i primora ga da se potrudi da dopre do te „unutrašnje lepote“ koju svi mi posedujemo, ali tako lako odbacujemo.
 
Zanimljivo je da su za Bogdanovu kolekciju – The malnourished korišćeni materijli od plute (100% prirodni i reciklažni, koji su retko zastupljeni u modnoj industriji), zatim materijali sa defektima (rupama, greškama) koje je mladi dizajner prepravljao i koji bi nasuprot tome bili bačeni ili spaljeni, i naškodili našoj okolini. Takođe Bogdan je koristio i „Šibori“ tehniku manipulacije tkanine – ručni rad koji zahteva dosta vremena za finalnu izradu modela. Samim tim je kolekcija veoma održiva sustainable.
 
Ono što Fashion Talent Design Competition čini značajnim, kao i samu prvu nagradu koja bude dodeljena, jeste eminentni žiri koji svojim znanjem i iskustvom pomaže mladim talentima i budućim modnim dizajnerima. Na jesenjem izdanju Serbia Fashion Week-a za 2019. godinu naši studenti će sa ostalim finalistima predstaviti kolekciju od po 5 modela. Stručni žiri će činiti: Donald Potard, bivši direktor modne kuće Jean-Paul Gaultier; Eymeric Francois, modni dizajner; Svetlana Horvat, predsednica Serbia fashion Week-a i Nacionalne komore za Modu Srbije; William Arlotti, Le Fashion Post, Francuska i Rocco Leo Gaglioti, Predsednik FNL Network LA, USA.
 
Želimo Anđeli Bogdanu puno sreće u daljem toku takmičenja i 1. nagradu na kojoj mogu osvojiti besplatno predstavljanje svoje kolekcije na jednom od prestižnih modnih takmičenja za mlade talente – Milano Fashion Week/ EFU.