Povodom svog 90 rođendana i 20 godina od NATO bombardovanja naše zemlje, proslavljeni akademik Svetomir Arsić Basara je predstavio izložbu skulptura studentima Univerziteta Metropolitan u galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
 
Studenti prve godine Grafičkog dizajna Fakulteta digitalnih umetnosti, su u organizaciji profesorke Marije Radosavljević imali priliku da vide velika dela našeg akademika Basare, koji im je uputio inspirativne i poučne savete, uz veliku zahvalnost što su posetili njegovu izložbu. Studenti su mogli da vide pozamantne skulpture kao što su – Mač u Hristovoj ruci, (Ne)milosrdni anđeo, Egzodus ruralni i Egzodus urbani, rad Simfonija i mnoge druge.
 
Vajar, likovni pedagog i teoretičar, akademik Svetomir Arsić Basara održao je niz samostalnih izložbi, autor je brojnih, monumentalnih spomenika i dobitnik mnogih priznanja. Njegovo delo razvijalo se od ekspresivnih radova, preko asocijativne apstrakcije, dok je od početka osamdesetih godina njegovo stvaralaštvo, kako sam umetnik ističe, neraskidivo povezano sa sudbinom naroda. Predstavlja jedno od najznačajnijih imena u istoriji savremene srpske skulpture. Kao najčešće materijale, koristi drvo i gvožđe.
 
Studenti UM-a su bili počastvovani što su imali priliku da upoznaju cenjenog umetnika kao što je akademik Basara i što su direktno od njega dobili detaljan opis o skulpturama koje prikazuju stradanje našeg naroda tokom istorije.