Forum naprednih tehnologija u Nišu

Forum naprednih tehnologija u Nišu

15.11.2018.

Četvrti Forum naprednih tehnologija održao se u Oficirskom domu u Nišu, gde se predstavio Univerzitet Metropolitan kao i Metropolitan IT gimnazija. Predstavnici obrazovnih institucija i privrednici su govorili o potencijalima grada, ali i izazovima sa kojima se sučeljavaju poslednjih godina.
 
Paneli koji su se održavali sva tri dana Foruma, pokazali su šta predstavlja trendove iz oblasti digitalizacije, gde su Niš i Srbija trenutno pozicionirani, ali i da ohrabre kompanije da koriste visokotehnološka rešenja u svom poslovanju.
 
Trećeg dana Foruma naprednih tehnologija, na panelu je bila tema „Primeri dobre prakse i inovacije u osnovnom i srednjem obrazovanju”. Svoje iskustvo u okviru panela, sa ostalim učesnicima je podelio i profesor dr Dragan Domazet, osnivač Univerziteta Metropolitan i Metropolitan IT gimnazije.
 
Forum je pratila i izložba „Niš, grad elektronike kroz vreme“, predstavljanje monografije „Niš – grad naprednih tehnologija“, kao i tradicionalna dodela nagrada u oblasti naprednih tehnologija za najuspešniju kompaniju, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblesti. Sajam profesionalne orijentacije je bila i prilika da učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola na jednom mestu vide čime to raspolaže grad. U kojim srednjim i visokim školama, ali i fakultetima mogu da steknu formalno obrazovanje i ono što je najbitnije – da to svoje obrazovanje primene u kompanijama koje rade u Nišu.
 
Iako kažu da je „Niš rasadnik novih tehnologija“, organizatori i gosti ističu da kompanijama nedostaje kvalitetan kadar koji bi išao u korak sa razvojem tehnologije. Univerzitet Metropolitan upravo to i čini – već 13 godina uspešno obrazuje najtraženije kadrove na tržištu rada i u koraku je sa svetskim trendovima u svim sferama obrazovanja.