Istraživanje je put do novih dela i obavezan element kreativnih procesa. Da bi se stvaralaštvo potpuno obezbedilo, potrebno je poznavati i pravila o tome kako zaštititi rezultate kreativnog rada. Pozivamo vas na gostujuće predavanje u okviru Fakulteta informacionih tehnologija Univerziteta Metropolitan, koje će vam otvoriti vidike u tom pravcu i u okviru koga će se govoriti o pravima intelektualne svojine sa akcentom na IT oblast.

 

Predavanje će se održati u ponedeljak, 14. decembra 2020. godine sa početkom od 14h u okviru predmeta Engleski jezik kod doc. dr Danijele Ljubojević, a gostujući predavač će biti Nikola Kliska, advokat i stručnjak sa višegodišnjim iskustvom iz ove oblasti.

 

U okviru gostujućeg predavanja govoriće se o osnovnim pravilima ove teme tj. intelektualne svojine, kao grane prava koja se stara o umetnicima, naučnicima i stvaraocima:

 

  • Šta treba imati na umu dok se stvaraju računarski kod, muzička i vizuelna dela;
  • Kako ih zaštiti kada nastanu;
  • Gde prava na njima važe i koliko dugo;
  • Kako sarađivati sa drugim.

 

Govoriće se i o temama koje prate brojni mitovi, na primer – da li se softver patentira, kako se štiti ikonica za aplikacije, da li Zoom platforma ima zaštićen brend u Srbiji itd.

 

Nikola Kliska je advokat koji sarađuje sa advokatskom kancelarijom Karanović & Partners, i vodi odeljenje za intelektualnu svojinu. Sa deset godina iskustva u kancelarijama sa međunarodnim prisustvom, posvećen je razvijanju pragmatičnih strategija za klijente koji žele da obezbede svoj položaj u zemljama Balkana. On savetuje klijente u oblasti autorskog prava, žigova i patenata, i to pre svega u novim digitalnim okruženjima. Pored toga, obezbeđivao je zaštitu prava intelektualne svojine za svoje klijente na svim značajnim svetskim tržištima – od SAD do Kine.

 

Nakon predavanja koje će održati Nikola Kliska, IP advokat koji sarađuje sa Karanović & Partners, studenti će imati priliku za interakciju sa predavačem i da postave željena pitanja. Takođe, ukoliko želite da saznate više o pravu intelektualne svojine, pre održavanja gostujućeg predavanja, možete se informisati na sajtu Karanovic & Partners i prelistati IP vodič za mlade.

 

Gostujućem predavanju se mogu priključiti svi koji su zainteresovani da saznaju više o pravima intelektualne svojine, ali i oni koji su željni novog znanja. Predavanje će se održati online, putem sledećeg LINKA >>